Friday, December 31, 2010

Review azam 2010

Biasalah, kalau sebut pasal tahun baru, mesti la akan cerita pasal azam tahun baru kan. haha~ Langsung xcreative kan saya. Tapi, xkesahla. Sebelum sy create azam baru untuk 2011, biarlah sy review/recall azam 2010 sy yg sy xingat tu. Mari kite tengok kat sini. Sy copy balik di bawah :

1- jd isteri yg terbaik utk Mr. Hubby.
2- jd ibu yg terbaik utk nazeem.
3- jd ank yg baik kpd kedua ibu bapa n mak metua.
4- nk jd lbh berkeyakinan diri. Jd over confident pon ok jgk kot.
5- nk cr keje...nk cr keje...nk cr keje...
6- nk jd seorg yg berdisiplin
7- nk jd lebih baik
8- nk jd pelakon filem
9- nk jd duta estee lauder
10- nk jd lbh rajin. Yup. nk sgt jd rajin.
11- nk put on weight! (typical punye resolution.hehe~)

Nampak mcm nak kene elaborate setiap point ni. Ade point yg nak kene tulis dalam 1 post khas. haha~
Point 1 & 2 - Makin terukla. Will be carry forward.
Point 3 - ok kot. memang pon saya ni anak yg baik dari kecik lg. Cume kat mertua tu, nthla.. sbb sy rs mak mertua sy xsuke dan xsyg sy. hehe~
Point 4 - yang ni belum lagi. Susahnye nak gain confidence. Tolong la sape2.. Definitely will be carry forward.
Point 5 - Kalau ade yg baca blog sy ni, dorg tau yg bulan Feb, 2010, sy da dapat keje :) tapi 27Dec2010 sy da resign. 24-hour Notice. Sbb sy dapat another offer. Kiranya, dapat offer keje 2x dalam 1 thn. Point ni kire berjaya la. Alhamdulillah.. Syukur... Saya akan cite kat post lain ye tentang ni.
Point 6, 7 & 10 - Fail! Carry forward!
Point 8 & 9 - I think I will remove this point. :) I will replace them with new points.
Point 11 - argh!! Sy menyesal dengan azam ni!!!! I really gaining weight!!!!
Sekian sahaja review azam 2010. :)
~HAPPY NEW YEAR EVERYONE~

Last post in 2010

Walaupun malas, tapi tetap gigih nak wat post terakhir untuk tahun 2010 ni. Pape hal pon nak cite yang saya da beli slide/gelongsor yang sejibik sama mcm dalam gambar dalam post dibawah untuk Nazeem. Yang bezanya, saya xbeli guna duit bonus saya. hehe~ Sebab sy xdapat bonus pon. huhu~ Terima Kasih yang tak terhingga kepada Mr. Hubby sbb merealisasikan impian saya ini. Sy ingat nak publish dulu post ni sebelum sy merapu dgn lebih lanjut sbb takut koi 12 kang, da xjadila post 31/12/2010 kan. hehe~

See u in next post :)

Sunday, December 19, 2010

Hajat & keputusan muktamad

Saya SELALU bagitau Nazeem,
"Ibu kene tinggal Ajeem kat nursery, xdapat jaga Ajeem sbb Ibu nak g keje. Ibu nak g keje sbb nak beli banyak2 toys kat Ajeem."
Kunun masa tu bajet keje gaji besar la. Leh la beli toys tiap2 bulan kat Nazeem. Hampeh. Xde mende sgt yg sy beli kat die. Kalau la die bole faham, mesti die cakap,
"Ape la ibu ni, da la tinggalkan Ajeem kat nursery yg jaga Ajeem ala kadar je. Ajeem xsuke tau dok nursery tu. Acik Intan marah Ajeem.. Ajeem xsuke la.. Ibu janji nak beli toys tapi beli ultraman xori kat giant yg 4ekor RM5 tu je. Baik xpyh keje. Ibu xkeje pon Abah leh beli toys kat Ajeem jugak."
huhu~ sangat sedih. Ape nak buat. Ibu die keje tiap2 bulan dgn gaji yg ciput. lagi mintak duit Abah utk topup petrol & makan. So, bile saya fikir2 dengan mendalam, saya rasa, setelah 11 bulan bekerja kat situ, saya xdapat apa2 pun selain pengalaman... (Saya xnafikan yg pengalaman itu sgt berharga, tapi saya pasrah setelah mengambil kira pelbagai faktor). Sy membuat keputusan untuk resign selepas dapat bonus ni (Dec salary). Bonus ni pon company bagi separuh2. Separuh bulan 1 separuh bulan 3. I can't wait anymore longer. Saya nak benti pas dapat bonus yang pertama tu jugak. Nekad! Sebenarnye, ade sebab yang membuatkan saya nekad. To tell u guys the truth, I love this company. I love the environment of the workplace. Susah untuk saya wat keputusan ni. Mungkin sy akan ceritakan lebih lanjut di lain post.
Allah Maha Besar.. (tibe2 rs nak nyanyi lagu Maher Zain), kalau da rezeki, xkemana. Selepas beberapa hari sy nekad untuk resign, Allah telah bagi sy 1 berita gembira. Dia telah bagi sy rezeki baru. Mungkin juga sy akan cerita di lain post. Sebab dalam post ni, sy bukan nak cite tentang semua2 ni. haha~ nampaknye saya da jauh melalut.
Sebenarnye sy nak cakap, nanti, dengan duit bonus separuh yg sy dapat nanti, sy akan gunakan untuk beli mainan kat Nazeem. Saya nak beli slide di bawah (sila rujuk gambar) untuk dia. sy harap die suka. Sy jugak berharap, bonus sy yg separuh tu cukup untuk beli slide ni. kalau xcukup, terpaksa la Abah topup (Abah laaagggiii~) Sy harap, ini dapat membuktikan kepada Nazeem yg sy bekerja utk beli toys kat die. huhu~ Ibu jugak minta maaf tentang nursery tu. Ibu tengah cari penjaga yg betul2 bagus untuk Nazeem ye syg.. Ibu sentiasa dok cari. na. Nazeem tau la. Typical penjaga melayu.. Jaga budak kerana duit. Duit nak, wat keje xsemenggah. ~malalut~


Impianku yg plg latest!

Impian lain???..huish~ belambak2 dalam otak ni! haha~ kalu nak list down... xtido la sy smpi pg. kwang..kwang..kwang..

Nazeem's 2nd year birthday

Ok. Blog ni bukan shj da bersawang, tapi da berkarat, berhabuk dan ber ber ber lg. Memang byk gile cerita for the past 2 or 3 months, mana sy igt je lah sy cite ye. Kalau nak cite semua, mmg la sy ni x de keje lain ye... nak ngadap tulis bende alah ni je. Kl dapat duit xpe gak. Huhu~ da la menaip dalam gelap ni. Dgn Mr.Hubby yg tengah berdengkur n Nazeem yg kejap2 merengek nth ape yg die tgh mimpi.
Mule2 sy nak cite yg plg latest la. Wpon xlatest mana sgt. Tp, bole la. Berlaku dalam bulan Disember ni. Tak lain xbukan, birthday anaka teruna sy la ☺ . 5 Dec. Memula plan konon nak wat birthday party. Tapi, mcm byk pulak bende nak kene fikir. Sy ni malas berfikir, so sy terus cancel je la plan tu disaat2 akhir. Lgpon on the 3rd & 4th Dec tu, saya kene g team building kat PD. Mustahil la nak wat mkn2 5hb kan..wpon bkn sy yg masak pon.. still.. mustahilla kan.. (alasan) ☺
Sy g team building pon, sy paksa Mr. Hubby ikut skali. Haha~ kesian Mr. Hubby. I love u forever! So, xpasal2 die kene amik cuti n kuar duit hotel utk teman bini die yg mek ngot ni. Of course la Mr. Hubby spent time together2 with Nazeem kan.. haha~ nth ppae aktiviti dorg 2 beranak tu xtaula..yg pastinye, dorg hnye mandi swimming pool. Sepanjang masa dok dlm bilik je kot. N kuar g mkn.


♥Mr.Hubby ♥Nazeem♥



So, 4th Dec tu, pas sy habis team building, on the way balik, dgn t-shirt team building tu, singgah la makan untuk celebrate birthday Nazeem. Makan kat Garden kat The Curve. Sblm tu singgah kat Wondermilk beli cuppies. Bosan tiap2 kali secret recipe. Tp yg xbestnye, hari tu byk cuppies yg sedap2 da sold out. Dorg xbuat tambah. Lgpon da malam kan, so org xnk buat da la. So, sy beli yg da siap packed la. Yg 1 perisa ja. Vanilla. Wpon simple sgt sedap jugak! Nazeem mkn byk makanan kegemaran die, spaghetti bolognaise. Nazeem mmg suka spaghetti bolognaise. Tp, sy pon ade wat spaghetti yg biasa2 tu, pon die suke gak. Bole kata, kl time die demam ke..xselera mkn ke, leh la bg spaghetti, gerenti die mkn.



☻Mr.Hubby suap. Nazeem nak suh Ibu die makan dengan tenang☻




Then, esok paginye 5th Dec baru la upacara tiup lilin. Haha~ mcm thn lepas, still kami bertiga sahaja.



tengokla sukenye die tiup lilin (sila abaikan pemandangan belakang itu.huhu~)



Pas settle, kemas2. Kuar bwk die g beli present :) Sy plan nk beli basikal roda tiga yg ade pemegang kat belakang tu. Bawak la die g kedai basikal, uish..xnak kau basikal. Die tunjuk nak motor! Adoi~ pujuk2 suh amik basikal punye lama, tetap dengan keputusan die nak motor. Oleh kerana dielah satu2nye anak kami, so terpaksa la kami ikut jugak kehendak die.huhu~ sekian sahaja cite Nazeem’s 2nd year celebration.


Inilah motor yg die nak sangat tu.

♥US♥



"Ya Allah, ku pohon kepadaMu Ya Allah,

Bahagialah keluarga aku. Eratkan kasih sayang kami setiap hari Ya Allah.

Jadikanlah Nazeem seorang insan yang berguna kepada Agama, Keluarga, Bangsa & Negara.

AMIN."


Sunday, September 5, 2010

Syawal melambai

Puitis betul tajuk post saya kali ni. hehe~ Walaupun da bape abad saya tak update blog ni, saya pasrah(huh?). Masa saya banyak di habiskan untuk tido je. Yelah. Bila lagi nak tido kan? Siang da keje. Xkan nak tdo kat office pulak. Best jugak kalau leh update blog kat office. tp, rasa mcm xleh je. kecuali waktu rehat la. Rehat yang sejam tu, ape sangat la leh di buat. yelah. sy ni golongan bawahan. banyakla limitation kat office tu.
Raya kali ni Nazeem berumur 1 tahun 9 Bulan = 21 Bulan. Raya Last year umur die 10 bulan and die pandai berjalan masa raya tu lah. i hope, this year punye hari raya, die pandai cakap pulak.. hehe~ yeap... die belom pandai cakap. ade sedikit kebimbangan dalam hati saya. Tapi, saya mendoakan hanya yg terbaik utk anak saya ni. saya jugak sempat baca beberapa pendapat hasil bantuan mr.google. ade jugak segelintir budak yg late talker ni. ade jgk yg tulis sbb die pandai jalan awal. sy igt org2 tua melayu je pakai teori ni. rupanya, omputih pon sama. :) pendapat lain cakap, di sebabkan die aktif sgt pon ade. semua bende die nak explore sampai die terlupa nak develop skill bercakap die. pendapat ni, logic sikitla. mmg btol pon. Nazeem ni tersangat2 aktif. die xpnh dok diam. wktu tdo pon using sana sini, golek sana sini gak. kitorg combine la katil queen ngn single,die conquer sorg katil queen tu. berhimpit la ibu abah ni kat katil single. berkorban utk anak. :)
Die pon mcm da faham kebanyakan arahan saya.suh amik barang2 tu die da tau la. body parts pon da tau semua. so proud of him! saya xajar pon :( tau2 die da tau dah..mb kat nursery kot.. sedihkan.. sbb xdpt ajar anak. binatang2 asas spt dog, cat, elephant pon die tau jgk. TETAPI, bile die wat bende salah, sy tegur, die mcm xfhm. musykilla sy. die xfhm atau wat2 xfhm? die pandai tunjuk tangan mcm nak pukul. ni pon, dpt dr nursery gak nih. xpon die pukul je muka ibu & abah die kalu die xpuas ati. saya tegur die tetap pukul gak. mcm xmsuk ke otak ape yg sy cakap tu. last skrg ni, kalau die pukul sy, sy akan pukul die balik. saya harap, cara tu btol utk ajar die supaya jgn pukul2 org. kadang2 leh pulak die tendang saya. punyala saya hangin!!!! mula2 sy tegur dulu. cakap xleh wat mcm tu kat org. tp, sama gak. die xfaham/wat2 xfaham. so, sy akan pukul kaki die. then, skrg ni xpnh pulak die tendang dah. i guess it works kot. :)
Nazeem sgt obsess ngn bola, jengkaut/lori, barney & upin & ipin. rs nak sorok ja dvd player tu. tp, kesian pulak. ape sgtla die mintak kan. hnye nak tgk dvd, biarla die. cuma sy la rs nak muntak tgk marathon barney & upin & ipin. bile die tgk, die suh kite dok sblah die n tgk gak. bknnye bg kite wat mende lain. pandai sungguh ank ibu buli ibu ye. adoi..byknye yg sy nak cite nih. huhu~ tp, sy ade byk keje ni. tulah. bile nazeem tdo..mcm2 nak dibuat...masa nazeem tdo lak amat sikit pulak. heheheh~
nanti sambung ye.

Wednesday, July 21, 2010

xsedap badan

skrg nazeem tgh xbape sihat. die sesema. bdk kat nursery die meleleh2 hingus. eeyy.. geram btol ngn penjaga tu. tolongla lap kan..jijik aku tgk bdk tu. mak die pon satu. bodo nk mampus. syg duit sgt nk bwk ank g kinik. skrg yg ssh aku jgk.. nazeem tu sensitive. sng jangkit. geram sgt. sorryla kalau bahasa sy kasar. haish~
pg td sy mrh die. sbb die cranky. die nk berdukung n nk beriba. tp..faham2la.. pg2 kan.. sibuk nk besiap g keje..nk kutip pape yg ats lnti.. nk cuci botol2 yg die minum mlm td..sshla sikit nak layan die. kalu wkt lain mmg sy lyn die. sy mmg xwat keje lain. sy lyn die je sepenuh hati sy. tp..pg2... sshla sikit... bile die wat perangai, kene mrhla... ms dlm kete otw die nursery, die diam ja..sy ckpla sorry sbb mrh die. sy ckp sy ade byk bende nk wat pg2... bkn sy sengaja xnk layan die.. die diam je.. sy pon pgg tgn die spjg perjalanan tu. Die still diam ja. Then bile sampai kat umh nursery tu, penjaga tu amik die. Sy kiss & bye2 die. Die tgk ja sy. Sy tau, die merajuk ngn sy...
kat opis, dok teringat2 die. Waktu amik die pon, sy lambai2 kat die dr luar, die still pandang je sy. Diam jgk. Penjaga die kata die tdo skjp je tghari td sbb budak2 bising. Kesian ank ibu. Sy dapat rasakan betapa letihnye die. Sbb nazeem ni,kl xtdo, keje die main je lah.mana nk dok diam. Dalam kete die diam jgk. Psg lagu die pon die xjoget. Salu mst die joget. Sy pgg tgn die. Die xkc. Pgg kaki pon xkc.. merajuk lg ke ank ibu ni... then, die ttdo dlm kete smpi la ke umah.dalam koi 8.30 die bgn. Salu die bgn mst main. Tp, kali ni x... die nk dok berkepit ngn sy. Mkn pon xnk. Minum susu pon xnk. Sy xde halla nk layan die. Sbb sy xwat pape pon. Pehtu sempat gak sy ckp kat die. Tgk skrg..ibu free..xde ape nk buat..ibu leh layan nazeem..kalau pg2..sshla sikit.. die diam jgk.. tgk tv..dlm pukul 9.15 die tdo balik.. tibe2 sy rs nk nangis.. bkn sbb sy mrh die pg td.. tp, sbb sy rs die letih.. die xsehat..then xleh rehat pulak.. sy rs bersalah sbb anta die kat nursery.. tp.. sy xde pilihan.. Nmpknye Allah bg sy dugaan yg agak berat utk sy tanggung.
Sy buntu.kalau sy cr jgk babysitter utk nazeem, sy kesian pulak sbb takut die boring. Tp, kalau dok nursery, org xjaga die proper. Kesiannye nazeem.. jd mangsa.. sbb ibu die nak keje.. tp nazeem.. ibu bkn saje2 nak keje.. ibu kene keje.. utk menjamin kehidupan kite di masa hadapan. Kalau ibu xkeje, ape2 jd kat ibu xpe..sbb abah leh jaga nazeem. Tp, kalau ape2 jd kat abah? Mcmana ibu nk jaga nazeem..nk sediakan keperluan nazeem.. ibu harap nazeem faham.. nanti ibu try cakap ngn penjaga tu suh jaga nazeem proper2.. nazeem kene happy2 mcm selalu ye. Ye..ibu tau, nazeem xsehat..mlm2 nazeem xtdo lena sbb hiidung nazeem tersumbat, then kat nursery pon xleh tdo.. mst nazeem pnt sgt kan... xpelah..nazeem tdolah awal na... ibu syg nazeem sgt2..nazeem buah hati ibu..nyawa ibu..

Sunday, July 18, 2010

Shopping raya

Very the un'sangka'rable.. xlama lg da nak puasa. then raya. yeay! nth ape yg bestnye raya tu xtau la.hehe~ tambah2 skrg ni, raya kene raya 2belah..huhu~ penat!
the best part abt raya is.. SHOPPING! yes. td, g 1U utk shopping bj raya kat nazeem. baju raya yg casual. baju melayu da tempah. mahal k... upah jahit saje utk nazeem RM60. alasan tukang jahit tu, baju budak lg ssh nk jahit sbb kecik. blm kain lg. kain die RM22/semeter beli kat jakel ms opening hr tu. thanks to aet (adik) sbb sudi bwk sy n jagakan nazeem. hehe.. lbh kurang RM 150 over gak la utk baju melayu die shj. So... sy membuat keputusan peh ni, xnk tempah dah. nk beli yg ready made je. lebih murah. kot.kan?
aktiviti beli & belah td bagaikan diberkati Allah. sbb nazeen tdo!!!!!! yeay!!!! die tdo dlm stroller. kalau die xtdo. MasyaAllah..mmg xleh nk shopping. ye lah. kite nk beli barang mstla nk pilih2 kan? tambah2 sy ni, mmg pilih gile2 pnye. mmg amik masa. nazeem lak mmg diluar kawalan salunye. end up ngn balik xbeli pape sbb Mr. Hubby dok suh cpt2.... sy lak, mmg xleh cpt. balik je lah.. tp tadi..... best gile. die tdo.. shopping sakan weyh.. sy pon terkejut yg Mr. Hubby seakan2 join ke'sakan'an sy bershopping. bertambah ghairahla sy ni. haha~ salunye Mr. Hubby xde lah mcm ni. tp, mb sbb sng kan.. xpyh terkejar2..rilek ja.. leh pilih2..leh compare2... msk sini..msk sana... heaven!
pas abis shopping baju2 nazeem, die pon bgn.. die berak. g baby room kat food court ARENA. situ lebih toddler friendly. sbb ade paip kat bwh. salu baby room ade sink ja. mcmana nk cuci bontot nazeem yg berak taik busuk mcm org tua tu.huhu~then lepak minum2 kat situ.
then Mr.Hubby offer nak beli kat sy jgk..mana bole tolakkan.. tp, tu lah... nazeem xtdo kan... die lsg xnk dok dlm kedai tu. dpn kedai tu ade permainan yg mskkan duit tu. ade binatang kuda. die nk dok ats kuda tu lah.. so..bergilir2la kami mencuba baju & suar... ms Mr.Hubby pilih, sy jaga nazeem kat luar.. ms sy pilih, Mr. hubby jaga nazeem kat luar. itulah limitation kami kalu bershopping. huhu~
pnh hari tu, ade hal kat putrajaya. nazeem tinggal kat nursery. so kami together2 la.. g la Alamanda. igt nk tgk wyg. maklumla.. xpnh tgk wyg lepas ade nazeem... tp, Mr. Hubby bole xsmpi hati nk bersuke ria sbb teringat nazeem kat nursery. tp, kitorg beli la toys kat die. then balik. ;p

k lah. nk tdo.nnt tulis lg.

Saturday, July 17, 2010

Kembali

Wow! Lama gile xupdate blog ni. Wpon xde org bace pon, rs mcm mengabaikan tanggungjawab pulak. Huhu~ kalau nk suh sy bg alasan, byk sy leh bg. Hehe~ sy kan pandai bg alasan. =)
Xde ape yg penting sgt pon nk cite, just nk tulis something je kat sini. Supaya ade gak perkembangan.
Skrg nazeem da 1thn 7bulan =19bulan.tp, sy belum g jab die yg 15bulan tu. Sy lupe sbnanye. Nsb baik kwn sy bgtau. Kebetulan ms tu supposed 2nd jab utk vaksin H1N1 die. Doctor pon leh lupe gak bile sy bgtau die xcucuk 15bulan lg. Doctor suggest cucuk dua2 hr tu. Tp, sy xsmpi hati la pulak kan. Lg pon doctor ckp, jab tu leh bile2 pon asalkan sblm umur 2thn la. So, mungkin this month la. Tunggu gaji la ye ;) sy rs, jab vaksin H1n1 nii mcm bgs. Sjk nazeem cocok tu, die blm pnh demam lg. Yg sy perasanla. Kalau x, mmg tiap2 bulan tu kalu xmelawat paed die, xsah. Kdg sebulan 2-3x. Alhamdulillah.
Dari segi fizikal, nazeem xtembam. Kurus ja. Mau xnye? Lsg xduduk diam. Diam wkt tdo ngn minum susu ja. Wktu lain, bergerak je. Mmg la kurus kan. Xkisahla. Janji sihat ank Ibu sudahla.die jugak still mcm baby lg. Mlm2 mst bgn 3-4x utk minum susu. Setau sy, ank kwn sy yg sebaya ngn dia, dorg tdo the whole night. Xde bgn2. Yg peliknye, die da kurang minum ribena.huhu~ kalau dulu malam2 xpyh wat susu, kc ribena je. Ibu yg “rajin” katakan. Sekarang.... mmg kene bgn wat susu la. Sy kan rajin. Kat kepala katil tu, sy letak flask, 3 milk dispenser n 3 botol kosong. So, kalu nazeem bgn nk susu, xpyh turun katil, wat je ats katil tu. Hahha~ sblm tu lg dasyat. Sy boh siap2 milk powder dlm botol. Tinggal tuang air ja. Hehe~ tu lg sng. Tp, sy tkt kualiti susu tu xelok.kot2 msk angin ke..kan.. nazeem pon tinggi dr budak2 sebaya die. Tgk kaki2 die pon besar. Teringat ms br2 lahirkan die. Kecik ja kaki die. Skrg... =) mb ikut baka belah sy kot. Tinggi2 n besar2. Alhamdulilllah.
Dari segi pemakanan, nazeem mmg xcerewet. Die mkn je ape mak bapak die makan. Ni ade baiknye ade xbaiknye. Makbapak die mkn bende2 xberkhasiat. Sy da cube wat mknn berkhasiat utk die. Die xnk mkn. Mcm2 da try. Die tetap nk mkn ape yg ibu n abah die mkn. Nmpknye ibu ngn abah kene mkn mknn yg berkhasiatla peh ni. Tp, ape? Huhu~ tiap2 hr pening pk nk beli ape utk dinner. Yelah.kene beli utk nazeem jgkla. Kdg2 kalu kite beli special utk die, mknn yg sesuai utk die, pon die xnk mkn sbb xsama ngn ibu & abah die. Xkanla kami nk mkn bubur nasi lauk potato..carrot.. kan? Huhu~ sbb tu sy byk bg die minum susu. Semoga Allah memurahkan rezeki kami. Dpt beli susu yg baik utk nazeem.
Nazeem blom pandai bercakap =) mmg sy risau. Sbb kat blog2 n fb kwn2 yg ank2 die sebaya ngn nazeem, dok cerita ank dorg siap leh sebut nama sndr. Hmm.. Nazeem? Die faham ape yg kite ckp, tp, blm tentu die faham ape yg die cakap.hehehe~ bende yg plg betul die sebut adalah ball. Mmg betulla, asal nmpk je bola, kat mana2 pon, mst die sebut ball. Die gile bola ok! Pantang nmpk bola, mst nk sepak. Xkesahla kat mana pon. Die wat mcm umh sndr je. Tambah2 hr tu, ms WC fever. Pergh..hangin je sy. P mana2 pon ade bola. Mula la nazeem ni tjk2 kat ball. Mintak suh kite amik. Die nk main. Kl xkc, ape lg, meraung la. Huhu~
Then, kalau kite tnye pape, die tau dah geleng ke angguk ke. Tp, die mmg xtau yg geleng tu tandanye bukan n angguk tu tandenye ye. Die pon pandai sebut `tak’. Trust me. Semua pon yg kite tnye die akan jwb tak. Tambah2 soalan yg ade perkataan tak kat belakang. Cthnye; nazeem nak biskut ni tak? Die akan jwb tak. Tp, xbermaksud yg die xnak. Kalau kite hulur, die akan amik & mkn. Sy pon xpasti die fhm ke x. Tp, kebanyakn ape yg sy cakap, die faham. Sy sungguh kagum ade 1 masa tu, sy kat dapur, sy suh die amik botol susu die kat depan. Die pon p la dpn. Saje je sy nk duge die. Bile die dtg, die bwk botol susu die. Kagumnye sy. Byk yg sy ckp die fhm. Kalau cakap jom mandi or basuh punggong, mst die akan tuju bilik air. Kalau pg2 tu, besiap nk kuar umh, ckp kat die, jom kite kuar. Die pon bgn jln ke pintu. Kalau sepak bola tu, ala2 masuk gol, die akan jerit golllll!! (dlm intonasi tersendiri yg sy pon xtau nak sebut) Byklah. Xlarat nk cite yg lain2. Yg hairan, die still xleh cakap. Kalu die nk ajak mandi, die akan angkat baju die. Kalau nak susu, die akan tunjuk botol die. Nk pape, die tunjuk2 je lah. Xpelah.. take your time k syg. Kang da pandai ckp, xterlayan pulak ibu. Hehe~



gambar kat atas tu ms ikut Mr. Hubby main hoki kat jln duta. sy sbg isteri mmgla nk ikut utk bg support. tp, kudrat sy xlarat utk berada di sisi suami sy sbb sy btol2 xlarat nak kepung hero ni. sama la kl ikut mr.hubby g futsal pon. sbb tu kdg2 sy xikut. kesian jugak Mr. hubby g sorg2. tp, ape nk buat. xlarat wey!

kat ats ni pulak tgh tgk tv. hehe~ satu lg hal nazeem ni. die xsuke amik gambar. kalu tunjuk je camera, die mmg xkan pandang camera. hairan btolla. xkan kecik2 da camera shy mcm ibu die. ibu die mmgla xsuke amik gambar. sbb ibu die xctk dlm gambar.haha~ luar gambar elok sikit (sile jgn muntah). sbnanye, nazeem pon mcm tu sy rs. die lebih comel real dr dlm gambar. xfotogenik la kami ni. tp, at least, nazeem still gak comel dlm gambar. hanya lebih2 comel di luar gambar. =)

Haish~ panjang jgk sy leh tulis. Byk sbnanye yg sy tertinggal kan? Mother’s day, wedding anniversary kami, byklah. Tp, semua tu mcm basi je nk cite. Tgklah. Kalu ade mood, sy cite.

Sunday, May 23, 2010

Weekend yg letih tp best

Sekejap je ni. Nak tdo. esk keje kan. huhu~
Weekend ni Mr.Hubby coti, so dptla kami meluangkan masa together2. Sabtu gi meronggeng kat Tasik Titiwangsa. punyela penat mengejar Nazeem. Yg hairanye, nazeem lsg xde tunjuk tanda2 penat. Sy ngn Mr. Hubby da rs nk pengsan. Sampai nk g jln kat car park pon da xlarat.
Then mlmnye Mr. Hubby ade g main futsal ngn kwn2 die. Nazeem lg skali out of control. Die nk join Mr. Hubby main dlm gelanggang tu. Mane bole kan. Peh mengamuk yg maha dasyat. die pon main sepak bola ngn sy! penat weyh melayan.
then hari ni g beli brg2 kat giant. dah nama pon skrg musim bola. mana2 pon ade objek bola. kat giant tu mmg segala ceruk ade bola. die mengamuk nk main bola dlm giant tu. bkn mengamuk sikit tau. tahap rs nk lempang. hehe~ tp, nsb baik Allah kurniakan sy tahap kesabaran yg tinggi. Selamatla nazeem tu.
nmpk mcm die obsess ngn bola. i mean.. tendang bola. die suke na tendang bola. ms kat umh ni, td, die tendang bola keecciik..ade bola besar, tp, die nk main yg kecik. die tendang msk bwh kusi, die amuk suh kite amik, jap2 tendang msk bwh almari, suh kite amik. tension x? kalu lambat amik, die amuk.

td gak, sy ade bc ciri2 bdk hyperactive. antaranye signs nye :

1.Inability to Focus
2.Inability to Relax
3.Excessive Talking
4.Temper Tantrums
5. Inability to Listen.
Menakutkan bile diamati.... 4/5 sign2 di atas, nazeem ada!!! yg talking je xde sbb die blm pandai ckp. kesimpulannye?
sekian dulu nota ringkas tp padat sy hr ni. nite2!

Friday, May 21, 2010

semangat, cinta saya ♥♥♥

Bile cakap je psl cinta, mst xde pk org lain selain Mr. Hubby sy! Sy sgt bersyukur dikurniakan ILAHI Mr. hubby sebagai suami sy. Sy xrs ade org lain sebaik suami sy. Jgn marah ye kwn2.. of cos la sy puji suami sy kan :p mmgla die xperfect. & xde pon org perfect. Honestly, sy rs die hampir perfect!

Mmg sy rs, sy xlayak untuk die. tp, semua org mstla nak yg terbaik utk diri die kan? so, sy peduli ape. sy nak jugak suami sy ni!


diatas ini adalah suami sy. nama die MOHD AZUAN. tersangatla caringnye. sanggup berkorban ape je utk sy n Nazeem. die pnh ckp kat sy, die akan bg ape je yg sy mintak selagi die mampu. kl xmampu die xkc. mmg pon. mengikut pengamatan sy, semua yg sy minta, mesti die akan bg. sy mintak bende yg die mampu la setakat ni. xpnh pulak mintak BMW ke, porsche cayenne ke..hehe~ die xpnh sakitkan hati sy. sentiasa sabar ngn perangai sy yg childish lg mengada2 xhingat ni.

semua org nk suami mcm dlm cite adamaya tu kan? kan? haha~ sy bc dlm facebookla.. sy xpnh tgk pon cite tu. Tp, sy tau cite tu sbb sy suh opismate sy cite ciri2 suami yg dlm cite tu. tp, sy lsg xrs suami dlm cite adamaya tu best. sy tetap rs suami sy terbaik!

kalu cite pengorbanan die. mmg byk sgt. kang kl sy cite, byklak apply nk jd bini Mr. Hubby ni kan.. hehe~
sy ni jenis makngai~ tau dak makngai? jenis lalai, pelupa n redah je...fikiran pon pendek ja.. Nasib baik dpt suami mcm Mr. Hubby. terus terang, sy xtaula hidup sy jd apa kl xda Mr. Hubby ni. Hari2 die akan pesan drive kete leklok. kalu pg2 ms sy nk g keje, die tgk tyr kete kene pump. die pesan suh pump. kl kuar naik kete sy, die akan pumpkan. even, road tax kete sy pon sy xpnh peduli. tp, bile dah direnew n dilekatkan kat cermin kete, leh perasan pulak. haha~ kdg2 tu sy xperasan pon mnyk kete sy da dkt E. mst Mr. Hubby nk tnye, mnyk kete ade x? hehe~
so glad to have u syg!!!! love u so much forever!!!!


Old stories

Mule2 cari mood dulu utk start menaip. di dlm keheningan mlm ni, kedengaran dengkuran Mr. Hubby.~ so xla sunyi kan... haha~ Nazeem pon da tdo jgk. Letih kot main kat nursery td. Esk Sabtu. Yeay! cuti! yg bestnye, Mr. Hubby pon half day esok. n Ahad die cuti. Barula weekend sy lebih bermakna drpd biasa =) weekend ni x g IKEA kot..sbb da g Isnin hr tu,huhu~ sukela g IKEA! hr2 g pon xpe. hmm~ da type dkt 1 perenggan pon xde idea lg. Sbnanye byk gak yg missed nk cite. byk yg lupe.
xigtla bile, rsnye last monthla kitorg g PD.xpon last 2month. saje nk tukar angin. asyik g IKEA je kan. hehe~ namanye g PD tp lsg xjejak beach pon. sbb kitorg stay kat Tiara Beach Resort. Jauh dr beach kan. g pon semalam ja. Last minute planning. best sgtla. cuti2 malaysia kan. mananye xbest! Nazeem, ms dlm bilik, tergedik2 nk mandi swimming pool. dok tgk kat tingkap ja. bile bwk turun dlm kolam. menangis! takut la pulak.. ape la ank ibu ni~


ni die asyik dok ajak kuar bilik.nak berjalan je keje die. lsg xmo dok diam2 tgk tv. kat umh pon sama. asyik ajak main kat luar je. lsg xpeduli hari pns terik ke, hujan ke. yg die tau, main, main, main...
ni pulak muke cuak. xmo msk pool!

Itu je lah kot aktiviti kitorg kat PD tu. Mandi pool n mkn seafood. hehe..then balik umah.



nak mkn sendiri.

Sejak da umur 17bulan ni, perangai Nazeem, xyah citela.. phew~ hnye Allah je la yg tau. tp, sbb sy ni ibu die, bole lg la sabar. Selagi sy mampu layan, sy layan. Cume abis tenaga la jgk. Yelah. kalu kat umh, lsg xdok diam. ade je aktiviti menyepahkan umh di watnye. kalu nk mkn, nk mkn sndr. xnk die suap. xnk mkn dlm pinggan elok2. Mst kene tuang ke lantai, baru die puas hati.

kalau dok ats high chair ni, sama ada die tuang ke perut atau pon ke lantai. kalu dok mkn ats lantai, confirm akan tuang ke lantai dan mkn dr ats lantai.

Kalau bwk g jln, mmg lsg xnk dok dlm stroller atau dukung. tgk ank2 org lain, baik ja dok dlm stroller. Nazeem, mst nak berlari2 satu mall tu kalau bole! lsg xpnt! kalu jalan tu nk ikut kite, xpela jgk. Ni, suke ati die je nk p mana. pehtu,lsg xtakut pulak tu. Kdg2 sy n Mr. Hubby wat2 sembunyi belakang tiang ke nk tgk reaksi die. kot la die nk cr makbapak die. mimpi... lsg die xkesah. adoi... sy yg bersemangat luar biasa kl bab shopping ni, pdk kata, xde ape yg leh halang sy kl sy nk shopping. TETAPI.. Nazeem..leh wat mood sy hilang utk shopping. Mcmana nk tgk brg? kl nk kene cekup die je? mmg potong abis la!

hmm.. ape lg ek? pasal Mothers day la pulak. Kirenye, ni thn ke-2 la sy celebrate Mothers day.

sgt happy dpt jd ibu kpd Nazeem Zariffudin ni. Wpon sgt active, tp, tetap syg die dgn sepenuh jiwa sy. rs mcm diela nyawa sy. hrp2 jgn hyper active da lah. Ms hr sabtu tu, tgh siap2 nk kuar, tbe2 Mr. Hubby bg card ni. Sgt terharu~ =) & dpt present lg... dapat baju warne pink! sgt cantik! Tq Mr. hubby! Love u both, abah & nazeem!

amik pakai camera hp ja. and malas rotate.

ni pon x rotate. hehe~

Sunday, May 16, 2010

nasi+kicap+nugget+air msk

sy br bgn tdo =) tdo ngn nazeem td. ikutkan hati nk tdo lg. tp, rs nk tulis blog ni berjaya mengatasi rs nk tdo. sy dpt rs kan yg nazeem akan bgn xlama lg. die salu dpt menghidu kalu sy dok lepak dpn laptop. die jarang bg sy bersantai dpn laptop.
hubby da pon baiki lampu. terang da rumah sy =) tq hubby. sy pon, xlehlah bermalas2an lg. hehe~ :p
ni nak cite psl apa pon xtau. tp, dlm otak sy ni, nk cite psl nazeem. sy sbnanye kesian kat nazeem. kl kat nursery, sy xtaula dorg bg mkn ape. tp, kl kat umh, salunye die akakn mkn ape yg sy/hubby mkn. kl kitorg mkn ns kerabu, die mknla ns kerabu. kl ns grg, ns grgla.. kl hr minggu plg kesian, mkn ns+kicap+nugget. sblm2 ni ade sy wat ns lembik tu. siap boh ayam, carrot, kentang,wat mcm sup. tp, die xsuke mkn. tp, kl beli bubur ayam Mc.D tu, size small tu die sekali mkn ja. tu sbb sy xwat mknn utk die. stp kali buat, mmg buang ja. die suke mkn ape yg ibu n abh die mkn. tp, ibu ngn abah die mkn, mknn xberkhasiat. xde ikan. hr2 aym ja... tu pon ayam grg segera ayamas tu. sy bknlah mls msk. tp, (alasan) nazeem xpnh kc sy msk. even kl ade hubby kat umh pon. die xnk main ngn hubby. die akan memekak kat gate kat dapo tu. salah sy ke sy xmsk?mmgla org ckp nk sibu daya. tp, sy mmg xberdaya.sy xsuke biar nazeem nangis. skt tinge sy. nk xnk, msk je la bende2 segera tu. sesungguhnye sy runsing ngn nasib nazeem. mcm td, sekali lg die mkn ns+kicap+ nugget. then die nk minum air. gune cwn. hubby pon bg la. then entah mcmana, die tuang dlm ns die. sy pon nk angkatla pinggan die. die jerit xkc. sy mcm biasa, xsgp nk dgr die jerit, sy pon letak blk. tau ape die wat? die cedok ns tu ngn sudu n mkn!!! sy pon xnk bg la. sy amik pinggan die, skali lg die jerit smbil pgg pinggan die. sy pon lps. die mkn sampai habis... ns+kicap+nugget yg terendam ngn air tu. hny Allah ja yg tau betapa sedihnya sy tgk ank sy mkn mcm tu. even mkn ns+kcp pon da menyedihkan. ni ns terendam air die mkn???
huhu~ so, sy rs mcm nk wat sup. mslhnye, bknnye xpnh sy wat ns ngn sup. tp, xde pon die nk mkn smpi abis mcm die mkn ns ngn air msk tu. tu yg sy geram. da la bile dok dapor tu, tekanan emosi, mental & fizikal. ble msk, ank xmkn pon. sy btol2 pening. kan best kl umh mk bapak sy dekat =(
nmpknye nazeem blom bgn. dpt jgk sy menaip byk ni. wpon td da bgn nangis. tp, pas tepuk2 die tdo blk. perangai die pon lain mcm. suke mengamuk kl kehendak die kite xikut. kdg2 smpi wat ketar2 badan die nangis. geram btol! die asyik2 nk main kat luar. wpon hubby da bwk main kat luar. da bwk ronda naik moto. tetap xnk msk umh jugak. salah sy ke lg?
sy tensionla. sy bc blog org lain, dorg pon first time gak ade ank,tp, dorg tau jaga ank. ank dorg xjd mcm ank sy. sy sedeyla. ank dorg dgr ckp dorg. Nazeem? lsg xpeduli sy tegur. sy agak die xfhm. tp, sbnanye, sy dapati, byk bende die da fhm.
nazeem da bgn~

Thursday, May 13, 2010

Caca merba

Hidup sy sgtla terumbang ambing sejak keje ni. Kdg2 sy rs menyesal. Itu kalu pk negatip la. kalau pk positip, xdela menyesal sgt. kalu pk pjg pulak, rs menyesal tu semakin membuak2, kl pk pdk, xde rs ape2 kot.hehe~
Sy rs letihla keje ni. Keje tu xletih. tp, ble da smpi umh da gelap, campurla keadaan rumah yg suram (harap2 Mr.Hubby cpt2 beki lampu), wat sy lg bertambah2 letih. Kdg2 rs hidup ni xbermakna. Balik umh, main2 ngn Nazeem jap, mandi (kdg2 xmandi ), tdokan Nazeem. Nazeem xkan tdo kl sy xtdo. hehe~ Ble da tdo, jgn harapla nk bgn kl xesk pg. Kdg2 terbangun sbb lapar. Bgn mkn, then tdo blk. Esk pg bgn,bgn cukup2 time je utk mnd n bersiap, kalut2 siap, g keje. Hidup ape bende mcm ni? Ble time gaji, nama je la hr gaji, byr itu ini, sehari ja, da abis! habuk pon xdak. betapa sikitnye gaji sy. Bukan itu motifnye. just nk rungkaikan kat sini yg berbaloi ke sy korbankan byk bende utk ape yg sy wat skrg? Personally sy rs xberbaloi.

Sgt sedey ble terpaksa korbankan waktu sy bersama Nazeem utk keje yg gajinye ciput. Rsnye, berbanding kwn2 sy, 2bulan gaji sy, blom pon sebulan gaji dorg. Kalau mcm tu, berbaloi la jgk. Gaji byk, cuti byk..anak xsehat leh cuti utk jaga ank. Suami ade big day, leh cuti utk sama2 raikan kejayaan suami. Sy? da la gaji sikit, annual leave 10hr. public holiday entitle 12hr ja. berbaloi ke?

Bile pk2 lg, kl sy dok umh, sy xde pengalaman keje, smpi bile2 pon sy xkan ade peluang nk dpt keje gaji besar. kan? xtaula pulak kalu Allah da tetapkan yg sy ni akan gaji kecik sepanjang hidup sy. Allahualam. bestnye org yg xde pengalaman keje tp leh dpt keje yg gaji besar trs. Untungnya org yg nasib mcm tu. Mungkin ade yg kata sy xbersyukur. Kata la nk kata apa pon. sy xkesah =). Sy mmg sedey ngn nasib kerjaya sy. Tp, sy sgt2 bersyukur dikurniakan suami yg sgt baik & memahami. Tu nnt sy nk cite di post lain. kalau sy rajin la.

Kesimpulannye, sy xbape nk happy dgn kehidupan sy skrg. Sy xdpt jd anak, isteri & Ibu yg baik kpd org yg sy syg. Masa ibu sy msk hospital, sy xdpt balik jenguk die sbb sy xda cuti. Nak blk Kelantan bkn dkt. Ms suami sy demam, ms die abis dpt pengiktirafan.. sy xdpt ikut utk sama2 meraikan kejayan die. Paling sedih, ble Nazeem xsehat. Ble die sgt2 memerlukan ibu die utk melayan die wkt die rs lemah... sy xde di sisi die...

Belom lg keadaan rumah sy yg tunggang langgang, baju bertimbun2 xcuci... nasib baik ade Molly. Die yg uruskan keadaan rumah sy. Kemas umah, mop lantai, cuci kain, cuci pinggan etc. Kalau xde die, sshla hati sy. xtaula nk jd ape.

Pape pon, sy xkata sy xsuke keje 100%. Sy mmg nak keje. Cume berharap, nasib sy mcm org lain. Keje.. gaji yg berbaloi, ade masa ngn keluarga, ade annual leaves yg byk utk ms2 kecemasan, ade public holiday utk g jln2 ngn family/blk kg...

Sy sgt nk jd isteri yg terbaik utk suami sy. Ibu yg terbaik utk anak sy. Sy sgt berharap suami sy xkan menyesal kawen ngn sy. Sy sgt hrp die happy hidup ngn sy. Sy nk die rs sy ni yg terbaik.... tp, sy xrs sy wat die happy... Sy xrs sy wat yg terbaik utk die... =(



Takat tu je kot cite sedey sy. Sy harap, ms dpn sy akan lbh baik dr skrg.


Hari ni hari Khamis, mcm biasa, Abah Nazeem cuti. So, nazeem xp nursery. Hari ni ade kenduri sembelih kambing kat opis Abah Nazeem. Nazeem pon g ngn Abah utk memeriahkan suasana. tapi, xde gambar la pulak sbb Abah Nazeem kata xsempat kunun. Mcm tu lah kalau Abah yg jaga Nazeem, nk SMS pon xdan. hehe~ dasat kan?
Nak cite psl Nazeem, tp rsnye nk cite dlm entry baru lah. xnk combine ngn cite sedey sy ni. nth bile la pulak sy nk ade ms nk tulis blog lg. nthla. hehe~

post sekerat

hmm.. sgt malas nk menaip. kan best kalu laptop ni leh type sndr berdasarkan aura otak kite. kan? kan? da lama xberblog, n byk la jgk cite yg boleh di ceritakan. sepatutnye sy nk tdo disamping nazeem da abahnye.. tp, memandangkan esk cuti u olz!! so, dgn happynye sy stay up. sambil type, smbil cr mood. ni da terasa mcm ade mood sikit dah.




Di atas ialah gambar anak bujang sy. kacak lg bergaya bukan? hehe~ sape lg nak puji anak sy ni.. sy selaku ibu die jela yg syok sndr.

**************************
Post di atas sy tulis 2 minggu lepas. haha~ hr ni br publish. tu pon xabis. xkuasa nk sambung. da lupe nk cite ape.

Monday, April 19, 2010

♥..rindu kat nazeem..♥

Weekend ni, nazeem maanja sgt ngn sy. Sikit2 dtg lentokkan kepala kat sy. Kjp2 dtg baring kat peha sy. Mst die dahagakan kasih syg sy kan? Huhu~ sedih sgt. Pg td pon ms anta g nursery, die nangis. Salu die happy ja. Minggu ni nazeem xbyk cengkadak pon. Just sepahkan umh dgn dasyatnye. Tp, xkacau sy la. Just tgh main, nk rehat, rehatla kat sy..nk minum, mst baring kat peha.. nk tgk tv ke..mst nk menempek kat sy. I like… =) hr ni sy rindu die sgt…. Die byk wat aksi2 cute. Tp..die xsuke sgt amik gamba.. ssh sgt nk dpt gamba die posing ctk2..
Mkn pon nk mkn sndr. Xnk disuap. Nak mkn ngn Ibu n Abah die. Sama2 atas meja. Rs mcm nk belikan die high chair la. Mst die suke. Salu die mkn ats lantai ja.hehe~ kesian ank ibu.. abis lantai pnh ngn nasik. Mkn ns lauk kicap ngn ayam ja. Lsg xhealthy kan. Huhu~ xtau nk bg mkn ape. Tp, sy bg die minum susu byk. Rsnye should not be a problem. InsyaAllah.
Pg td die bgn lambat. Die belum bgn pon time sy angkat die msk kete. Dlm kete, die bgn la. Die senyap ja spjg perjalanan. Yg plg sweet, sy senyum kat die, die senyum balik kat sy. Sweeeeetttt sgt senyuman die… Ade sekejap die tunjuk aeroplane kat sy. Then die snyp blk.. smpila kat nursery.. badan die pns sikit pg td. Sy da bekalkan nurofen kat penjaga die. Td call, penjaga die ckp die tgh main n bdn die xpns. Lega la sikit sy dgr. Harap2 die xapa2. Last week nazeem kene gigit ngn salah seorg bdk yg ade kat situ. Geram btol! Xtau nk wat ape. Nak mrh pon bdk kecik. Nak report polis..ade ke polis nk lyn kes mcm ni.. nk xnk, kene redha je lah... lg sekali die wat, sy gigit bdk tu pulak. Haha~ poyo je..mcm berani..

Am I Proud to be Malaysian?

Pg2 nk g keje da tension pk keadaan traffic di Malaysia ni. Tambah2 ngn perangai pemandu kete mahupun motorist yg lsg xpk nyawa sendiri. Telah la nyawa org lain. Pelikla dorg ni. Kalau xnk lambat..kuarla umh awl2. Kl xterbangun awl tu, redha je lah. Kl da takdir tu smpi opis lambt, ko cilok mcmana pon, lmbt jgk. Silap2, lsg xsmpi opis. Smpi hospital trs xpon, smpi masjid terus. Org semayangkan. :P geram tau.
Nnt, kerana dorg yg bangang ni, ade org xberdosa jd mangsa. Kdg2 rs nk tahan ja mamat moto yg kurus kering nth ade lesen ke x yg bwk moto mcm haram tu. Nk je kc ceramah tentang keselamatan jln ry. Mungkinla dorg ni xde lesen sbb xg kelas 6jam tu kan. Tu yg xtau tentang keselamatan dan undang2 jln ry. Sy xkata sy xlanggar peraturan jln ry. Salu gak sy wat u turn kat tpt yg xleh wat u turn. Sy akan pastikan xde kete kat belah sana, br sy wat u turn. Hehe~ tp, setakat ni, sy xbahayakan org lain lg kot. Alhamdulillah~
Pehtu, nk jgk sy kc ceramah kat encik2 kacak pakai kemeja n tie drive MPV wish ke..xpon koman2 honda civic.. tp..potong q ikut emergency lane. Aku pon lambat jgk encik.. tp..xsesuaila ko bwk kete mahal tp xtau undang2 jln ry.. plg dasyat yg potong q ikut opposite lane. Lg la..otak kat kepala lutut agknya. Mmgla opposite lane tu lapang kan..tp.. watnye tbe2 ade kete ke.. lgpon..mana bole ptg q!!! pantang sgt2!!
Lg 1, zaman maju ni ade gak yg xbenti ms lampu merah. Bknnya br tukar merah ke hape. Bkn jgk xsempat brake ke hape. Mmg saje2 je xbenti. Mmgla xptt dorg wat traffic lite kat ctu(kat sg.buloh ni. Kat simpang nk p mana nth.hehe~). Xde motif. But still..itu traffic lite. n kene la benti kl lampu merah!

Wednesday, April 14, 2010

Bosan II

Entry ni ditulis smlm. Hr ni br post :

Rsnye ni entry ke-2 kot tajuk bosan. Kat opis ni. Da xtau nk wat ape sgt. Terpaksala tulis blog.hehe~ pnyela lama xtulis. Xde mood n xde idea nk tulis ape.
Cite psl Nazeem dl lah. Nazeem skrg da paannddaaii mcm2. Cakap ja xpandai sgt. Baru pndi sebut 'abah'. Kalau die nk air ribena, die ckp, `naaa..naaa'. so bole x nk consider itu adelah perkataan dan mksdnye Ribena? Hehe~ kalau wat perangai paaalling pandai. Lsg xleh kemahuan die xdi ikut. Pdhl, bknnya kitorg ikut sgt pon kemahuan die. Kl xdpt ape die nak, die akan wat2 nangis dgn teruknnya. Yg mata tertutup, mulut nganga luas2 n suara pon kuat gil. Kdg2 xkuar air mata,kdg2 kuar air mata berjurai2. Kl abah die mrh die, die akan lari smbil melalak kat sy. Kl sy mrh die, die stay ngn sy. Hehe~
Alhamdulillah, skrg ni, xde mslh da nk anta die g nursery. Die nmpk ja penjaga tu, die da melonjak2 and sua tgn suh dukung. So, I guess, the babysitter take good care of him la kan? Kl x, mst Nazeem xsuke. Siap babai sy lg.huhu~
Hari tu blk kg, dukung la 1 baby ni. Terkejut sgt ngn reaksi nazeem. Die meraung2 xbg sy dukung. Sy wat xtau, die berguling2 atas lantai. Tnda protes. Hehe~ abah die pon die xbg cium baby tu. Xsangka nazeem ni pandai jeles. Ikut sapa la tu ek? : hehe~
Nazeem ni sgt2 la aktif. Adoi..kl bwk kuar, lsg xleh dikawal. Sama mcm blk kg hr tu. Asyik nk main kat laman umh ja. Tido pon x.tambah2 ade sepupu2 Mr. Hubby yg kecik2. Die main ngn bdk2 tu smpi lsg xigt makbapak die.
Die knl chupa chup. Gule2 lollypop tu. Kl g kinik, doctor akan bg gule2 tu. Smlm g giant, ms nk byr tu, die tunjuk2 kat kaunter. Rupanya die nmpk chupa chup. Hehe~ knl pula die…
Itu je la kot. Byk lg sbnanye. Tp, mcm xleh nk pk. Nnt cite lg.
Sy runsing ngn dr sy sndr. Sjk keje nih, rumah sy huru hara. Nsb baik ade molly. Sy tingin nk jd rajin. Tp..sshnye.. blk keje tu, dlm koi 7:30pm, siap2 mnd bagai then mkn(tapau) then tdokan nazeem. Salunye ble tdokan nazeem, mst sy tdo sama. Esk pg bgn, g keje. Tgk! Ape yg sy wat kat umh? Lsg xwat pape..rs mcm xptt. Sbgi manusia biasa, sy xslhkan dr sy 100%.haha~ byk factor wat sy xleh nk wat keje umh mlm2. Contohnye, nak basuh baju? Mesin basuh kat belakang umah. Luar dapur tp still dlm grill umah. Kat situ xde lampu. Gelap. Then kl mlm2 byk sgt tikus. Kemas umah? Umah sy tu, sejak menjak ni, mlm2 salu TNB kurangkan voltage elektrik (btul ke bang explanation ni?) So, lampu kat umh tu kelip2. Sbb on air-cond utk Nazeem. Air -cond kan pakai byk elektrik.hehe~ (sng ayat aku)tu yg wat xcukup elektrik utk lampu tu. Tu jd kelip2. Sgt pening. So, off je lah. Bile da rumah gelap gelita, ade lampu kecikla. Lampu kuning tu, lsg xde mood la kan nk wat keje.hehe~ Mr.Hubby lak mlm2 ngadap laptop. So, bosan la kan. Jd lebih baik tdo. Syok! Hehe~ :P Sy hnye manusia biasa.

Tuesday, April 6, 2010

Mail

Nazeem wat muke mcm mail..so cute!! heheh~

: mail :

Nazeem. Sama x? hehe~


Tuesday, March 30, 2010

Lunch hour

Skrg lunch hour. Sy xde mood nak g beli mkn. Xde selera. Sy br baik dr skt perut. Terus xde selera mkn pdhl sblm ni, sy xleh skip mkn. Rs xlengkap hidup ni kl xmkn. Nak cite ape ek? Sy mls da nak fikir hal perangai Nazeem. Jd, xpyhla cite hal2 tu ek.
Cite psl da 2org delete sy dlm fren list FB dorg. 1stly, sebelum ni, sy ade sorg kwn. Bknla kwn sgtla. Tp, terkawan ngn die. xpyhla huraikan dgn lebih lanjut. Takut ade yg terasa hati. Die ni pd pendapat sy la, mcm perasan die plg bgsla. Sy xkisah pon. Hak diela nk perasan die bgs. Mula2 die cube menegakkan benang yg basah. Semua ni berlaku dlm FB la. Ape je pendapat sy, die negatifkan. Die nak pendapat die je kene terima. Apa yg die komen kat saya, die nak sy ikut. So, kemuncaknye ble semua yg die komen sy xikut, jd die pon delete sy dr fren die. Mule2 sy yg berhati baik ni lsg xfikir negatif. Sy knlpst die delete sy, sy pon tnye la die, nape die delete sy, die cakap TERDELETE n lupe nak add blk. owh... TER... (bole ek TERDELETE?) ok..lupe nak add balik.. Tp, smpi skrg die xadd2 sy blk pon... hehe~ so, sy xkesahla.. xrugi pon die xadd sy. tp, sy hairanla, knp psl xikut ckp die je die smpi nk buang kwn. Kalau sy, xkan marah kl pendapat sy xditerima org. atau... die jeles ngn sy? xmungkin.. sbb ape la yg sy ada. Die salu ckp die bahagia..suami die baik sangat... knp nk jeles ngn sy? Sy xpnh action2 ckp kebaikan suami sy yg sy percaya jauh lebih baik dr suami die. hehe~ (biasala..mstla puji suami sndr kan?) oleh itu, sy wat kesimpulan, mst ade yg die xhappy.. tp, paksa diri supaya happy. Sbb tu die jeles ngn org lain.kan?
2nd org lak, bdk sekolah rendah sy. Die yg add sy memula. so, sy approved je lah. Pdhl, mmg sy xigt lsg pnh knl die. Sy pon rs xpnh knl die sbb die dok kelas lain. Sy dok kelas 1st dulu. hehehe~ (berlagak x?) Pehtu sy xpeduli lsg die sampaila sy notice status2 die berunsur berlagak kaya yg teramat sgt. Sy xjeles. Sumpah. Bgsla die kaya. Sy bangga gak ade bdk sek. ren sy yg dulu xdpt 4A ms UPSR tp skrg berjaya dpt keje gaji besar. kan? tp, lama kelamaan, semakin ghairah die menunjukkan kekayaan die. Buat makluman sedara sedari, kekayaan yg ditunjukkan xdelah sekaya mana pon. Setakat bgtau nk beli hp E72, beli baju berjenama kat anak die, beli langsir baru, suami die urutkan kepala wkt die pening... Bg sy, xdela kaya sgt.. sbb thn lepas suami sy da beli da hp tu. Setakat beli baju berjenama kat blog, da sah2 bkn yg ORI sbb baju babygap,burberry sumer mst la jual kat butik. Owh, die ckp, sama ja ngn yg kat butik tu, cuma lebih murah beli kat blog sbb xpyh byr sewa kedai. Maklumla, die bgtau die dulu amik marketing kat U. hehe~ kat butik RM100+ tshirt babygap. Kat blog RM25 je kot. Tgk harga pon tau ori xori. Sy plg menyampah ngn org yg xmampu beli yg ori, tp claim yg die beli tu sama taraf ngn ori. Juga menyampah ngn org yg suke kondem2 brg yg org lain ada sbb dengki/jeles sbb die xmampu nak beli. Plg benci ngn org yg suke reka2 cerita and memutuskan siratulrahim. Tapi, apa nak wat, bajingan2 ini ade dlm dunia ni sbg rencah dlm kehidupan. Yelah, bgs jgk wujud org mcm tu, dpt kc kite pahala. Nmpknye, sy da teremosi. Berbalik pd org no.2 yg delete sy tu. Ble die action2 tulis beli baju berjenama kat ank die kat blogshop, sy pon tnya, Ori ke? die pon dgn mrh jwb, sama ja ori dgn xori. Die bkn minta duit sapa2 pon nak beli baju2 tu. (byk org da bengkek ngn status berlagak die n byk gak yg da sound die) then die delete sy. hehe~ sy tnye ori ke x je. hehe~ then jwpn die yg xtahan. Ori ke x, sama ja. SAMA ke???? bodonye u!!!! plsla.. ade jugak pnh jupe bbrp org yg jenis mcm ni. Ori ke x, SAMA ja. Pls la.. be realistic la. xde sape kesah ko kaya ke miskin ke.. tp, plsla.. jgnla sama kan yg ori dgn xori! so irritating!

hello!

Mesti ade yg igt blog ni akan terkubur begitu sahaja setelah sekian lama xdiupdate.hehe~ mcmla ade yg baca blog ni. Skrg kat opis. Type dgn penuh lemah lembut spy keyboard ni xkuarkan bnyi yg kuat.hehe~ hmm.. Sy xdpt update blog ni kl kat umh, sbb mmg xde peluang lsg la. Tambah2 kl Nazeem xtido. Sampai umh pon da koi 7lbh mlm. Mandi2, kuar mkn sampai umh pon dlm koi9. Mmg landing time lah. Ni pon kebetulan xde keje. Salu byk keje gak. Lgpon line clear since boss kat depan ni cuti hr ni.hmm..
Nazeem semakin nakal. Sy xpasti anak org lain mcmana. Sy harap, bdk lain pon nakal mcm die jgk so dat I know Nazeem is normal.huhu~ tp, sy tgk, bdk lain mcm xnakal sgt pon. At least dorg dok diam2 dlm baby chair kl mkn kat kedai. Most babies dok elok2 dlm stroller wkt jln2 dlm mall. Tp Nazeem? xpnh. Kalu kat kedai mkn, mst nk jln2 1 kedai. Lsg xdok diam2. Sama jgk kl bwk jln IKEA ke, 1U ke, die xnk dok dlm stroller tp, nk jalan sendiri. Jalan sendiri maksudnye nak jln ikut suke hati die. Bukannye nak ikut kite. Mmg pendek kata, kehidupan Nazeem ni, die lsg xberhenti bergerak kecuali tido n minum susu. Kalu kat umah, xpyh ckpla... ade je aktiviti die. Die xnk kite suap mkn, tp nk mkn sndr. Bile kite letak ns dlm pinggan, die tuang ke lantai n makan dr ats lnti tu. Die nak panjat semua bende kat umh tu. Die xleh panjat, die akan menangis suh kite angkat die naik ats benda yg die nak panjat tu. Kdg2 mmg hilang sabar dibuatnye. Permintaan die MESTI dipenuhi. Kalu x, tahanla dgr die menjerit. Saya sgt risau. Nak kata saya salah ajar anak saya, saya xpnh ajar die jd mcm tu. Mmg kl nk kuar shopping tu, pnt sgt fikirkan hal die. Mcm sy, ok lg. Sbb sy sgt suke shopping, jd, sy xkesah sgt. Tp, yg potong abis mood sy ble Mr. Hubby da moody sbb penat jaga Nazeem. Haish~ sy harap, sy xsalah didik anak. Sy pon xtau nak ajar Nazeem mcmana. Die bkn faham pon kalau sy marah die. Haa.. sepatah perkataan pon die belum pandai cakap lg. Jadi, sy buntu. Kalau sy tegur die, Nazeem jgnla naughty2 na. Sy xrasa die faham sbb lsg xde perubahan pon. Die tetap naughty gak. Sy pnh gak pukul lengan die. Die nangis. Pastu, die wat balik. Tu tandanye die xfhmkan? Mcmana nak ajar die suh wat perangai elok2 ek? Tolongla sy..

Saturday, March 6, 2010

Rutin mingguan II

Mcm biasa, hari ni g IKEA. Mkn kat fudkotnye. cadang nk mkn steamboat kat Ikano. tp, pnyela ramai org. Full! lecehla cuti Sabtu n Ahad. Menu hari ni byk sikit. Ade fish n chip, bbq chicken, cheese cake n Daim cake. Daim cake tu plg sedap. cheese cakenye mmg xsedap la. pttla rm4.90 ja. hehe~Hari ni beli menan kat Nazeem ja. Duit da abis. Wat beli spec baru ;) CL xbeli lg. Bygkan, g kedai optometris (ye ke?) kedai jual cermin mata tu... nak beli CL ended up ngn beli spec! adoi~ lari bajet aku bulan ni. Ade ke sy buat bajet? hehehe~
Sebenarnye sy nk wat blog ni jd lebih ilmiah kpd sesapa yg membace nye. yelah. Setakat baca hal sy ja ape pekdahnye kan? tp, sy blom ade masa la n wat research. Haha~ Nantilah. Sy da ngantuk. Nak tukar baju, cuci2 ape yg ptt.. da~

Rentetan hidup Nazeem =)

Post ini ditulis pd hari khamis - It's been quite long time since my last post. Phew~ Mmg xde ms nk blog. cewah. Mcm bz sgt ye dak? Yelah..sampai2 umh..mmg ms abis kat nazeem ja. n ble nazeem tdo, sy pon join skali.hehe~ Mana nk ade ms. Kat opis, xde mood nk blogging.
Ble da lama xtulis ni, mmgla byk gile cite n sy xlarat nk cite. So, biarkan ia berlalu je lah. The latest is.. Nazeem is not feeling very well. Pjg sgt citenye. Since sy tgh ade mood nk cite, so sy nk cite la di sini. Die start demam hr Jumaat minggu lepas (26 Feb). Hari ni 4 Mac so, da lbh kurang seminggu la kan. Jumaat tu our prophet's bday and Mr. Hubby and I WERE WORKING on that day. Nursery pon cuti, luckily ada Molly. She's sort of our maid la. Provide by Mr.Hubby's company to us. So, Molly la jaga Nazeem hari tu. Of course I have to pay her since babysitting is not in her JD at all :). Masa pg tu, die da start cranky. Xtaula mmg saje2 nk ngada2 ngn Molly sbb die mmg suke bully Molly. Tp, bdn die da start panas. Sgt bersyukur sbb Molly yg jaga die. Kalau x kesian die xde sape die nak bermanja saat2 die rs xsedap badan tu. Then, ble kitorg da blk keje mlm tu, perasan yg die kejap2 ok..kejap2 mcm merengek2... Nazeem salu demam pns, tp die xpnh merengek2. Die demam pon, kerusi meja still dipanjat. Aktif tetap aktif. Tp, kali ni, every 20min, die merengek2..dlm 3-4 min, die ok blk..main mcm biasa. Terpegang perut die. Keras. Kitorg syak perut die kembung la. Esoknye Sabtu, bwk die g jupe doktor kat PMC. Paed yg salu kitorg bwk tu tutup. Paed tu sgt bgs sbnanye.Namanye Dr.Serena. No choice, jupe MO je kat PMC tu. So, MO tu pon, after dgr cite ktorg, die pon ckp kembung jgk. Die pon ckp ade simptome HFM (hand, foot & mouth). Kununnya HFM just lalu ja kat Nazeem sbb Nazeem nye antibody kuat. Die kc ubat kembung, paracetamol & antibiotik.
After mkn Ubat, Nazeem lsg xde perubahan, lg teruk ade. Panas die smpi 39.2 drjh celcius. Mr. Hubby try la tgk2 kat tenet. Mcm tanda2 hernia. Hr Ahad mlmnye tu, plg kesian. Siap guling2 menahan skt. Terpaksa bwk g kinik jugak. Still kinik Dr.Serena tutup. Die xbukak smpi lewat2 mlm. Kitorg g tgk PMC, MO yg sama, so, kitorg g cr kinik lain kat Kota Damansara.Try Pusrawi. Tutup n gelap gelita. Owh, ms tu koi 11 mlm. Then g, Damansara Damai Medical Centre. Pon tutup gak. Adoi.. terpaksa patah blk PMC. hehe~ Jupe doktor tu. Kitorg ckpla kitorg syak Hernia. Then only die check punai Nazeem. Tbe2 die kata Punai Nazeem buta. FIMOSIS. Tu yg die cranky. Sbb ssh nak kencing. Die kata ade Urine Infection jgk. Die kc antibiotik lain & URAL (utk lawaskan kencing). Die suh dtg esok pg jupe Paed kat ctu. Dr.Marina. Nasib baik sy dpt MC wat muka kesian kat doktor kinik panel. Isnin tu bwk g jupe Paed kat PMC tu. Dr. Marina tu pon ckp Fimosis jgk n die kata kene sunatkan Nazeem. Die pon setuju ja ngn ubat yg MO kc Nazeem. Kitorg pon da start merancang2 la nk sunatkan Nazeem kat mana, sapa nk jaga die bagai.
Still, Nazeem xberubah jgk.
Semalam, bwk Nazeem g jupe Dr. Serena. Sbb a night before, die menggigil2 koi 1.30pg n bdn die sgt pns. Peh cucuk voren kat buntot, beransur baik. Dr. Serena ckp, mmg semua baby Fimosis. Kl nk confirm, tunggu smpi umur 3thn. If the skin still cannot be fully retracted from the head of the penis, then only Fimosis. Die pon terkejut ble dpt tau dorg kc URAL kat Nazeem. Sbb die kata, for baby xsesuai sgtla. Die check punai Nazeem n perut Nazeem, die ckp, mmg xkan hernia or masalah pundi kencing bagai. Most probably psl perut msk angin la. Die ketuk2 perut Nazeem. AND tonsil Nazeem ade nanah. Sbb tu demam die x baik2. Adoi.. MO n Dr. Marina tu lsg xcheck tekak Nazeem.Apela pnye doktor.. huhu~
Then, pg td Nazeem start antibiotik br utk tonsil die tu. Harap2 die ok la pasni. Sbb, being Nazeem, die jarang lambat baik. Salu after sekali dua ja mkn ubat, die da sehat. Adoi..kecoh kejap. Sampai ke HFM la..bersunat la... Last2 angin n tonsil. huhu~
Moral of the story... xsemua doktor tu bgs. Doktor yg bgs sgt sikit. From my experience, doktor2 kinik biasa ni..xyah citela.. 95% rsnye hampeh. Doktor pakar kat government Hospital mmg bgs2.. tp, tula..nk jupe dorg tu, kene berjanggut tunggu la. Doktor2 kinik yg claim dorg pakar pon xsemua yg btol2 pakar. Last time, pnh g satu kinik pakar kulit ni. Kat kluang. Die ckp sy ni ade scabies. Siap kc ubat scabies lg. Ape nth scabies tu. Sy igt lg, rs hine gle ade scabies. Emosi btol2 terganggu. Ms tu tgh pregnant kat Nazeem. Rupa2nya... bkn scabies, hnyelah alahan mengandung. Peh Nazeem kuar, hilang sumer. N doktor pakar O&G tu pon ckp, kl scabies, tumbuh kat celah2 anggota bdn cthnye celah2 jari ke.. ni..tumbuh kat tgn,kaki..bdn..doktor tu confirm bkn scabies. Doktor2 pakar kat private hospital lak, sy igt bgs2 jgkla. This is my first time jupe yg xbgs.So, too early to comment.
Dulu ms sy bersalin Nazeem, kat private tp gune doktor pakar gov hospital (HUSM). Mmg excellent! Die nye jahitan tu kemas (nmpk ke?) sy dpt rs. N lsg xde pedih ke ape. Mmg puas ati. The paed also from gov hospital (HUSM), sgt details die check Nazeem.
Ade ke org sanggup bc ceria sy yg pnjg lebar ni? hehe~

Monday, February 22, 2010

Rutin mingguan

Ok. skrg kat opis. Lunch time. Pg td beli cucur udg. n skrg masih kembang di dlm perut. hehe~ so, xlapar. Malas nk kuar. Kesian Si receptionist. Kuar jln kaki g lunch.
Semalam g Ikea. Da mcm rutin tiap2 minggu pulak g Ikea tu. Bkn ape..tpt tu mcm santai. Tp, sjk menjak ni.. mcm ramai orgla. Yelah.. dl kuar jln2 hr khamis. Sekarang Sabtu n Ahad. Tambah2 last week, CNY. Berpeluh dlm Ikea tu. Semalam pon mcm ramai tp ok la. G mkn kan fud court. Ramai ckp meatballs ctu sdp. So, nk g try la. Mr. Hubby suke kot. Sbb die mmg suke meatballs. hehe~ Sy mkn pasta. huhu~ Byk sgt tomato n sy xsuke. Chicken wings plg sdp. Xsangka Nazeem pandai mkn ayam. Bg die chicken wing, abis die mkn sndr.. pandai sgt... Sy xsuke sgt tpt mkn yg self service mcm fud kot Ikea ni. hehe~ berdebar2 rasenye.
Then beli Mammut chair kat die 1. Cukupla kan? hehe~

Sunday, February 21, 2010

Weekend blogger?

Cuti ni lak, siang2 sibuk ngan Nazeem n aktiviti tidur bersama Nazeem. hehe~ Asal tdokan die je, sy yg tdo dl. haha~ Dis weekend, Nazeem sgt baik. Sy lsg xde mrh die. Ade la geram sikit td itupon sbb faktor luaran (mulut sy ade ulcer n cuaca sgt pns). So, ble die wat perangai sikit, sy da geram lebih. TAPI, still sy leh control. Compare to last week.. adoila... pnye la wat perangai n luahan perasaan. Mcm nk lepas geram kat sy. Itu last week. But dis week, sgt memuaskan hati sy. Baik sgt n sweet sgt. Byk sgt tiru aksi2 Ibu n Abah die yg xsenonoh ni. hehe~ Terutama Abah die la. Semua Abah die wat, die nk tiru. Abah die lak wat aksi2 yg xsenonoh. sbb da tau die nk tiru. Cthnya jln smbil kaki separuh bengkok, merangkak2, dll. Tendang bola mmg da terel gle. Ble sy buang hingus kat tshirt kotor sy, die pon tiru gak. Siap ngn bunyi2 lg. Tp, die hisap ke dlm. Org kl buang hingus hembus keluar. n plg kelakar die xde hingus pon. Ade ke, ms sy tgh hang bj bersih utk sidai kat luar, smbil jln2, die wat aksi lap hingus ngn baju2 br pas cuci tu. Nasib baik xda hingus, kl ade, kene bsh la lg skl jwbnye.

hah! wat pe tu!tada~ ajeem main torch light Abah la..

Topi (penapis Ibu) n torch light. Mcm nk g menoreh gth ja.

Saturday, February 13, 2010

Gambaran =)

Ni saje2 nk feeling2. Gambar xctk sgt. Sbb gambar dr hp ja. Mls la nk cr gambar dr camera. Nnt nk kene resize pula lg. Syg Nazeem!

Hari ni x g nursery. Abah cuti so Abah jaga Ajeem. Abah xpakai baju. Ajeem pon xnak. Tp, Abah pakai seluar kan..? ;)




main kat McD kepong. Dtg amik Ibu kat office ngan Abah. Abah cuti hr ni. Khamis.



Gong xi fa cai!


Bc kamus pakai calculator? confius la Ibu.



Meh mkn nugget








mase demam baru2 ni


yawn! huwaa... menan ade byk. Tin susu die gak nk main. haish~






on the way g nursery :(







main








tgh ketuk2 shape sorter pnye bekas. Xpnh main dgn betul.









Selamba jln2 kat IKEA xpakai kasut.huhu~








gigi sy ada 4!







Nak sepah ape lg nih?~





New routine

Sambung psl siang td.. skrg nk cite psl anak kesayangan sy pulak. Bile teringat je sy sedih. But, i hev no choice. Sy pon rs sy kejam. Wat kat ank sy mcm tu. tp, still i hev no choice...
Celik2 mata seawal 7:10pg, die da dlm kete.Nak g nursery. Dlm kete die baik ja. Tgk2 lori..kete..smbil makan kopok seaweed.. Bile da msk dlm umh nursery tu, ble sy nk kuar, die akan nangis... Semestinye sy xkan smpi hati nk tinggal die mcm tu. Sy akak kc die minum susu..n bile die ralit tgk tempat lain, sy akan kuar. Bole byg x betapa hancurnye hati sy...
Last week plg teruk. On the way g keje, sy nangis ja. Last week Nazeem demam panas... Klau Nazeem demam sy akan pastinye menjaga Nazeem sepenuh perhatian sy. Sekarang? sapa nk layan Nazeem wkt die perlukan perhatian? Mustahil Nazeem akan dpt layanan yg baik kat nursery tu since ade byk lg budak lain kat ctu. Last week sy tinggalkan Nazeem dlm keadaan die nangis kuat2. Sy terpaksa sbb die lsg xnk tgk kwn2 die...die nk peluk sy ja... n sy terpaksa pegi sbb kl lambat, pastinye sy lambat smpi office. Xelokla kan sbb sy br nk 2minggu kat ctu. Hnye Allah ja tau..skrg pon sy rs nak nangis...tp, Alhamdulillah.. lepas skl mkn antibiotik, die da xdemam lg. tp, still kc antibiotik sbb blm abis lg.
Bg sy, Nazeem pastinye sedih... sy xtau nk wat ape... sy tau byk ja bdk2 lain kene tinggal ngn parents dorg... tp Nazeem lain.. die da biasa dpt perhatian yg penuh dr sy. :( Wpon Nazeem baik2 je kat nursery tu. Ade ramai kwn.. but still, ble ptg tu..sy amik die..die nmpk sy...die akan menangis n lari kat sy.... Semoga Allah kuat kan hati sy.. Semoga Allah kuatkan semangat Nazeem...
huh..cite psl semangat.. Ms Nazeem demam hr tu, die lembik ja ms kat nursery..Smpikan hr2 penjaga tu SMS suh amik awal sbb Nazeem xnk mainla..xnk mkn la.. asyik tdola... Ms sy dtg amik die pon, die dok baring ngn bear die je. TETAPI... ble die ngn Ibu n Abah die... MasyaAllah.. Wpon ms tu temperature die 38.4 drjh celcius. Tahap keaktifan die semakin melampaui batas. Hairan btol! Sy ckp kat Mr.Hubby.. mungkin kite ni semangat die. Ble kite xde, die pon xde semangat.
Sy rs, Nazeem xhepy skrg.. :( Ble sy tgk gambar2 die yg dulu2...muke die hepy sgt... skrg..mcm x je. Sy xtaula perasaan sy je ke or mmg btol2. Mr.Hubby ckp, sbb die da bsr skrg. Muke da bubah. Ye ke? huhu~
Kat nursery, Nazeem pon da mkn nasi. Tp, kl sy wat nasi n suap die..die xnk mkn..main2 ja lebih. Geram. Abis 1 umah kotor. kat nursery tu kc die mkn nugget.. ble sy kc kat umh, die mkn separuh, separuh lg die wat cekodok atas lantai.. Mmg ngada2 abis ngn sy. Ngan Abah die kurang sikit tp, die suke buli Abah die.hehe~
Sejak dok nursery ni.. Die dpt perangai amuk yg amat dasyat. Kl die nk wat sst, kite xkc, mule la mengamuk dgn dasyat. Sambil menggigil kdg2...Nangis sekuat2 hati, tp, xde air mata pon. Cthnye kl die nk g main kat dapur, sy xnk bukak gate, amukla die.. tu perangai die dpt kat nursery.
Sekarang, tgh gile merangkak.haha~ yup. crawling. Ms dulu2 xnk merangkak. terus dr meniarap ke berjalan. Sekarang kat umh dok merangkak je.. kat supermarket pon sama. Adoi! Puncanya? Abah die la.. maik kejar2 ngn die. Die lari, tp Abahnye merangkak kejar die. =) cute kan 2buah hati sy nih?hehe~ Nazeem mmg suke tiru Abah die. Ape Abah die wat, xlama, mst die ikut. Cthnye, minum dlm cwn (xpass lg.asal minum ja meleleh kuar), mkn cikedis chacos ; Abah die sumbat sekeping dlm mulut, die pon nk sumbat jgk. Mana nk muat kan, mulut die kecik, n mcm2. I can't recall buat ms nih.
Nnt sy akan upload gambar2 die k..

Bersawang

Haha~ ingatkan da berhabuk dah blog nih.huhu~ gle malas skrg. Yelah.. salu smpi umah pon da gelap.. urus2 nazeem lg.. mmg xde kudrat lsg nk menulis. Ni sbtu, Nazeem pon da tdo, bole la tulis. Tp, since there's so many things in my head i feel like telling u guys... n as usual, my head cannot handle the congestion.haha~ so mcm da jem sikit. Rsnye mcm lsg xterkeluar ape yg sy nk cite. Huhu~ Wbp, sy akak cube yg terbaik utk mengeluarkan ape yg ade dlm otak sy ni.
Saya nk cite ape ek memule? Cite psl sy dl lah. So far so good. Eh, tbe2 je kan? haha~ Mksud sy, sy ok je dgn environment tpt keje sy. Kat opis tu semuanya cine kecuali 3org melayu n sorg india. Wpon ade 3org melayu termasuk sy, tp, dorg semua xnk kwn ngn sy. Dorg dua2 umur 31thn. Dorg laaannggssung xfriendly ok.. dorg lsg xsembang2 ngn sy. Ms mule2 msk situ, sy xtau, so sy yg ramah lg mesra ni tnye la sorg ni... peah(bukan nama sebenar).
Me: Peah kg kat mana?
Peah: Kelantan.
Me: La. Parents sy pon dok Kelantan! (dgn nada excited)
Peah: Ye? (tanpa memandang muka sy)
senyap.. i were expecting for her to ask kelantan kat mana ke... org kelantan ke... tp, xde. snyp je. Sy yg lampi lg blur ni tnye lg die.
Me: Peah dok Kelantan kat mana?
Peah: Machang.
Senyap lg...
Saya dgn muka xmalunye.
Me: Parents sy kat Pasir Tumboh.
Peah: senyap...
Gile cold kan? bukan cool tp cold! haha~ ade gak org mcm tu.. Yg sorg lg pon lebih kurang mcm tu jgk. So, After several conversation i try to start with them n they seems like no interest to b friend with me, so.. xkesahla.. Tp, yg peliknye, Peah tu, kalau ngn bos n execs lain..wa...mesra banget. owh..xleh kawan ngn kerani ek? ok lah..
Si Peah n minah (bukan nama sebenar jgk) jenis xsuke berkawan kot. Kalu lunch hour, masing2 bwk diri masing. Me? Stuck with the receptionist! haha~ Yelah. First day tu, of coursela I need guidance on where to go lunch n everything kan. Since situ xde kedai2 terdekat so kene la naik kete g cr2 mkn. Me? mana la nk tau jln2 kat ctu. So, receptionist ni mcm baik hati n tolong sy la. Kitorg kuar lunch sama. Kat kedai yg berhampiran tp jauh gak la.tp, bole la nk jln kaki. Esoknye die ajak g kepong. wah2.. jem gile. Tp, sy follow je lah.. I drive ok.. die xde kete. Day by day, hr2 ajak sy g kepong. Anta die g bank la. n last week, siap suh sy anta die blk umah.huhu~ Sy xkesah kl sekali sekala. Kalau dua kali dua kala? n kalau rumah die on the way sy nak blk sy mmg xkisah lsg since sy ni bknla jenis org yg berkira sgt. Sy ni mengenang budi jgk. Yelah. Di saat sy dibiarkan keseorgn terkontang-kanting, die sudi gak tolong sy. Tp, umah die totally bkn on the way jln yg sy nk blk n kene masuk dlm2 lg. Adoi.. to say no to her.. just not me... n Skang, hr2 die akan set tpt utk kami p lunch. Since sy kc alasan xsuke g kepong sbb jem, die pon cr alternative lain...tpt lain yg xjem.huhu~ Malas btol. Rs mcm driver die pulak. Sy lbh suke tapau n mkn kat opis. Ade ekon bagai kan.. tp, die suke nk mkn kat kedai. Da la pns. Geram btol. Ape nk wat, die je sudi kawan ngn sy.
Over all, hal keje, sdg belajar lg. Best jgk. Sbb dpt blajar benda baru. huhu~ tp, since da lama jd housewife n manja n bergantung kpd suami ja. Sekarang mcm ssh la nk berdikari. Dalam keje misalnye, byk gak careless mistakes yg sy wat. Maklumla..selama ni ada suami... Kalu sy careless pon, ade suami yg tlg cover. Tgh nk cube jd seorg yg berhati2 la nih. Da kene marah ngn Peah sbb wat slh. haha~ Peah ni wpon die sombong, tp, die tetap kene ajar sy wat keje. tp, xtaula die ajar sumer dah or ade simpan2 sikit. haha~ tp, sy mmg salute die. Pandai sgt wat keje n very commited to her work. owh.. kat co sy keje tu..kami tiga2 melayu ni adalah kerani. Peah mcm up sikit sbb da lama keje. But still kerani la. mungkin ketua kerani la. Tp, kami tiga2 ade degree. Bygkan skrg... kerani skrg sumer pakai degree holder. Dlm iklan kunun nk spm ja.
Manager2 n exec2 kat ctu semua sgt mesra n baik2 belaka. Setakat ni lah. Okla lg setakat ni.. ;) xtaulla nanti2. Cume yg xbestnye, p keje awl pg n blk maghrib2.. Bukan ape..jln jem pnye pslla.. xtahan btol. Sampai naik cramp kaki tekan pedal brake.hehe~ ha.. driving part is really tense me up! btol ke aku ckp tu? hehe~ tension la org kata... dgn motorist yg mencelah2 nye... ble die nk telanggar kete kite, die maki2 kite. Benci btol! igt ko sorg ja pandai maki! aku ko xtest lg! tp..sbg org yg educated, xnk la tunjuk perangai org bodoh mcm ko tu. (di tujukan pada bdk kurus kering selekeh yg maki pukimak kat sy semalam sbb die nk telanggar kete sy masa sy tukar lane) ce sedara sedari pk..sy ni nak tukar lane..bkn drastik2 tukar lane mcm sesetgh org tu (ditujukan pd pemandu kereta yg xda kesedaran sivik). Sy akan kc signal dl.. n tgk dl ade kete or moto x kat lane yg sy nk p tu. Signal tu koman2 da seminit sy kc then tgk xde kete n moto jauh gak n kl ade moto pon, lane sebelah die kosong so leh la die ke tepi kl sy msk lane pon. Baaaru la sy akan move to lane berkenaan. NNNNN.... sy tkr lane bknnya laju2.. pelan2 sy tukar.... Die yg bahlol! Pecut moto laju2 kan da xsempat nk bertindak bijak. Eh, lupe lak yg ko tu bodoh!
Hubby pon da blk utk lunch break.. n sy xmsk ape2 pon.. =) jgn mrh ye bg. Ayg da lama xupdate blog. Ni je masa yg ade. Kang Nazeem bgn, jgn harap la dpt pgg laptop. Jap ayg wat maggi. hehe~
Nanti sambung lg k ;)

Friday, January 29, 2010

Rindu

Sekarang ni tgh hujan n guruh berdentum2. Xpasti tempat Nazeem mcmana. Kalaulah guruh berdentum2 juga, die mst tgh takut. Salu kl ade bnyi guruh kuat, die akan lari n peluk sy. Bbrp saat la. Pehtu die sambung main lg. Sy xtaula kat sana Nazeem tgh wat ape skrg... Rindunya.. sigh~

Semakin gagah

Td g anta Nazeem koi 10.30pg. Nazeem nangis.... Die xnk kene tinggal.. die xnk lepaskan sy.. die da tau yg sy akan tinggal die... :( tp.. Ibu terpaksa jugak.... Bile penjaga tu amik Nazeem dr Ibu, Nazeem nangis.. tp, skjp je. Nazeem tgk kat Ibu... Nazeem jgn igt Ibu xsyg Nazeem ok.... Ibu xkc penjaga tu kc Nazeem nmpk Ibu kuar. Penjaga tu bwk Nazeem naik ats... Nazeem main ngn kwn2 ye syg.. ptg kang Ibu amik ye syg.. I will always love u syg... forever!

Thursday, January 28, 2010

Cuba untuk tabah

hmm... last wednesday, was the toughest day in my life. I sent Nazeem to nursery, leave him all alone by himself (Of coursela there're babysitters to take care of Nazeem). Remember? 4hours were like 40juta thn for me. huhu~ propa lak aku nih sjk menjak ni. hehe~ Masa sy n Mr.Hubby dtg nk amik die, die nmpk kitorg kat sliding door. Trs die lari laju2 nak kuar kat kami sambil nangis... ooowwwhh... hati sy bagaikan dirobek2..dicarik2..melihat air mata die... sy rs nk pengsan... Babysitter kat ctu ckp, die ok... dorg kc die mnd n mkn..die main... Lega sy dgr... Sy pon rs babysitter kat ctu, jaga die dgn baik. TAPI, sy tau.. jauh disudut hati, die mst tercari2 sy... die mst hairan kenapa saya xjaga die. Mst die sedih... Cume nsb baik die byk kwn2 so die main je. Sy terbayang2 die tdo sndr... sbb kat umh die xpnh tertido sndr... tp, kat nursery, die boleh tdo sndr.. Hati sy sekali lg dirobek.



Nazeem mkn kopok seaweed



Dpt menan

Hari ni Khamis, Mr.Hubby cuti. So, sy xanta Nazeem. Kitorg g mkn steamboat lg n bl kopok seaweed kat Ikano. Then beli menan yg Nazeem suke tu kat IKEA. Spjg smlm n hari ni, Nazeem xberenggang ngn sy. Tgk tv, minum susu mst ats riba sy. Nak tdo mst peluk sy.

Sebenarnye td da type byk dah. Nth cane tgn ni tersentuh mouse pad ni, then jd select tu separuh, then ble type jd hilangla. Faham ke? xkesahlah.. geram btol!


Esok Jumaat... Sy nk anta Nazeem g nursery tu for full day. Sbb isnin ni sy da strt keje. So, mlm ni sy da xsenang duduk. Dok sedey2. Sy kene redha... Bkn sy sorg yg tinggal ank2... Mcm2 sy fikir utk wat hati sy tenang..tp, still xberjaya gak. nthla... Sy harap, Allah tabahkan hati sy n Nazeem. Sy harap, Allah lindungi Nazeem dr sebarang kecelakaan. Sy harap, Allah jaga hati dan perasaan die... Sy harap, Allah xkc die sedey...

Wednesday, January 27, 2010

Hurts

Td g anta Nazeem koi 10pg. Plan nk anta die pg2 bute td. Tp, sy xsampai ati nk kejut die semata2 nk g anta nursery. Mst die igt bwk die naik kete nk g jln2.. rupenye nk g tinggal die. huhu~ I just can't stop crying. Blk umh..tgk menan2 die..tgk biskut die yg baru ja die taburkan td...wat sy rs nk pengsan... adoi.. Nazeem..Nazeem... Ibu syg Nazeem..xleh describe bape byknye Ibu syg Nazeem. Sesungguhnye, Ibu xsgp nk tinggal Nazeem.... Ibu terpaksa... Syg main elok2 ye... Wktu tdo..syg tdo k... Jgn kacau org lain...

Td ms anta die, ble nmpk budak2 tu, die terkinja2 la seronok. Nazeem ni mmg suke sgt kl jupe bdk2 yg sebaya die. Yelah..kat umh die sorg2.. bosanla kot. Bile penjaga tu bwk die naik ats... Sy n Mr.Hubby trs blk. Then sy SMS penjaga tu, die ckp, Nazeem cr2 sy n merengek2.. Aduh~ Pedih hati sy dgr mcm tu. Ibu jns ape kah sy ini...huhu~

Br dpt sms dr penjaga tu, ckp Nazeem da tdo... =) Hati sy lega... Rindu sgt kat die. Jap g koi 1 nk p amik die. Nak kms umah lah.

Nursery

Makcik yg sy ckp akan jd babysitter Nazeem tu kan, tbe2 xjd. Xnak pulak. Ngade2 btol. Geram! Da la xde da org lain. Last terpaksa la cr nursery. Sekitar cni xdela nursery yg best sgt. Da desperate mcm ni, rembat je la mana yg ade dpn mata. Kat Desa coalfield la pon plg relevan sekali sbb on the way sy g keje. hmm~ mmg byk kat ctu, tp sy pilih yg plg sikit budak. Plg sikit tp still ramai. dkt 20org kot. 3 0rg penjaga. Namanye Taska An-Nur kl xslh. Tempat tu mmg bosan abisla. Td sy da g lepak ctu. Nazeem happyla. Die suke berkawan kan. Yg sy suke kat ctu, budak2nye baik2. Xde yg suke gado2 n terjerit. Nazeem lak yg over td. Rsnye, Nazeem gak yg plg naughty kot td.
Esk sy nk try anta die separuh hari tanpa sy tunggu ctu. Akibatnye mlm ni sy xleh tdo n br je lepas nangis. Xdpt sy bygkan esk, pg2 bute nak g anta die. Sy xde d sisi die. Salu tu die bgn koi8, baring2 n main2 ngn die atas katil, then tgk kartun sama2. Hidup kami sentiasa berdua. Mcmana sy nak hidup esk? Mcmana Nazeem nk tdo esk? xde ekon.. xde org nak peluk n tepuk2 die sampai tdo? Tdo lak ats toto ramai2. Nazeem nk wat ape esk pg? Kat nursery tu xde Astro. Kartun strt lambat sikitla kot.Kat tv3. Bole ke Nazeem nk baring tgk tv sendirian? Salu die mst baring celah ketiak sy or bersandar kat sy. Naik gile kl sy pk semua tu. Rs xnk keje pon ade. Berat btol dugaan yg sy hadapi ni.
Nasib baik esk separuh hari. Sy da mcm nk gila. Kejam ke sy? :( Kalau pk2, bukan sy sorg. (start da nak rationalize) Byk je bdk2 kat nursery tu. TETAPI, dorg lain. Dorg dr umur 2bulan da dok ctu. Nazeem x. Nazeem sy tatang bagai mnyk yg penuh. Masa sy seluruhnye diberikan kepada Nazeem. Mmgla die sonok dpt jupe kwn2..main ngn kwn2.. ble die nk tdo, mst die akan tercari2 sy. Td pon, wpon die main2, kjp2 die dtg kat sy. Argh...

Manje Ibu



Nazeem..Ibu nak Nazeem tau yg Ibu sgt2 syg Nazeem. Ibu rs terseksa sgt wat Nazeem mcm ni. Ibu rs Ibu teruk sgt. Tp..Ibu kene keje... Semua org nk Ibu keje. Ibu kene keje utk diri Ibu juge. Kl Ibu tau rsnye mcm ni, Ibu sgp xkeje. Ibu sgp korbankan ms dpn Ibu utk Nazeem. Tp..dlm hidup ni, bkn Ibu sorg. Ade byk org disekeliling Ibu. Ibu kene wat Maktok N Tokbah bangga. Ibu kene tolong Abah. Kesian Abah keje sorg2, Ibu abiskan je duit Abah tu.Kl Ibu keje juge, xdela Ibu rs serba salah nk abiskan duit Abah. sigh~ Nazeem jaga diri elok2 ye syg... Setiap Khamis, Nazeem xpyh g nursery, Abah akan jaga Nazeem. Sabtu n Ahad, Ibu pulak cuti. Mlm2 kite still leh peluk2 n cium2 mcm salu. Mst Ibu akan rindu saat2 kite gumul2 ats katil pg2, ms Ibu nyanyi nak tdokan Nazeem, Nazeem sepah2 toy box Nazeem, muke kesian Nazeem dpn safety gate nk g kacau kat dapur... mst Ibu rindu Nazeem........... Nazeem..... sshnye Ibu nk lepaskan perasaan Ibu ni... Nazeem... buah hati Ibu... xleh tulis da. Nk nangis.

Sunday, January 24, 2010

Babysitter

Pening fikir nak anta Nazeem kat sape. Maktok (my mom) mintak nak jaga tp,jauh sgtla. Kat Kelantan. Xsanggup rsnye nk berpisah lama2 ngn Nazeem. Kalaulah Maktok Nazeem dok dkt, da gerenti kc je kat maktok jaga. Da sah2 terjamin semua. huhu~
Sy igt nak anta Nazeem kat Nursery or day care area tpt sy keje. Sy risau pula die wat perangai n xde org leh handle. Sy lak, mana lah boleh nk g jenguk2 diekan kecualila wkt rehat. So, Sy decide nk kc sorg makcik yg kat dlm estet ni jugak. Umur die 50-an. Sy pgl die kakak. =) Die xsuh pon pgl makcik. Dalam estet ni xbyk melayu. Ade la 2-3 family. Keje lak bini dorg tu. Harapan terakhir la kakak ni. Sy bukan ape, kl sy anta dlm estet ni, andai kate Nazeem wat perangai, Mr.Hubby leh g jenguk n pujuk die. Sy fhm sgt perasaan die. Tbe2 je nk kene anta kat org yg xdikenali. Sy pon xknl sgt kakak ni. Since rumah kami ni agak jauh dr org ramai. Mstila tension kan. huhu~ Bile sy tnye kakak tu, die kate xde hal...tp, sy tgk mcm xminat sgt.huhu~ Runsing la sy ni. Anak2 die sumer da besar2. Yg last pon da keje dah. Sy suke anta kat umah org yg xde ank2 ni supaya nazeem dpt dilayan dgn sempurna. Harap2la.
Mst Nazeem sedih sgt sbb sy keje. Sape nk lyn die da. Sy layan Nazeem setiap saat. Xpecaye tnye Mr.Hubby. Sy xmsk, xbsh pinggan, xwat keje umah. Sy akan lyn Nazeem tgk tv, die main, die minum susu, semua la. Sy akan msk ble Mr.Hubby ade kat umah so die leh teman Nazeem. Mungkin juge sy xmsk sbb Nazeem xnk dok sorg2 kan. Nazeem kl tgk tv mst nak beriba atau baring kat ketiak sy. Kalau minum susu mst celah kangkang sy (die baring kat peha), atau baring tepi sy n kaki die akan letak ats peha sy. Kdg2 die xnk pgg botol jd sy kene pggkan. Kalau nak tdo, mst baring2 n golek2 atas katil n bile nk pejam mata akan memperosokkan diri kat badan sy. Mst kene psg ekon. Die xleh tdo kl pns. Ble da tdo, xkisah kl tutup ekon. Bile time bgn pg2, minum susu then golek2 n main2 ngn sy ats katil sejam br bgn g dpn tgk tv. Die msh mandi dlm baby tub. Kl bdk lain leh dijirus je.Die xleh lg. Kl nk bsh kepala die kene baringkan ats peha sy n jirus kepala die. Mcm baby kan? Kalu kite jirus dr ats kepala, die belum pandai tahan nafas. Still mnd air suam. Kl mnd air sejuk, ketar2 die.
Agak2 bole ke sape2 layan die mcm sy lyn die? da la die naughty sgt2.. sy tkt sgt makcik tu xlarat nk layan die.huhu~ sedih sgt ble fikir.

The hardest part

Mr. Hubby salu kate, u get some, u'll lose some. sigh~ Kenape mst mcm tu ek? xleh ke dpt semua? Tamak? xsalah kan? Bukan effect org lain pon kl sy nak semua. hmm~


Saye da dpt keje.. ye. Itu yg sy harap2kan selama ini? Sy mcm xhappy ke? hmm.. ntahla.. mstila sy happy... wpon hnyalah post clerk. Sy da wat keputusan nak start dr bwh..waaayyy toooo bottom. Wpon bknlah post kerani yg sy idam2kan sampaikan sy menghabiskan ms sy n wang jpa juge wang ibubapa n ade sikit wang bf (skrg mr.hubby ;) sbb ms tu die da keje kan, ape slh pau die sikit ;)) 4thn wat degree accntng. Memandangkan interviewer ckp sy xde pengalaman, jd, sy nekad nk start dr bwh dan mengumpul seberapa byk pengalaman kerja yg boleh. Sgt berterima kasih kepada Mr.Koh. Die Marketing Manager kat Hartalega, company yg sy akan keje nnt kerana die sudi bg sy peluang utk mengumpul pengalaman. Ikutkan, die mmg kata sy ni xlayak sbb ade degree. Xkan nk jd kerani. Setelah sy pujuk2 die, wat muke kesian, die ungkit pula, pengalaman sy pon xseberapa nih. Mcmana nk amik. Tgk! Nk jd kerani pon nk kene ade pengalaman... Setelah segala jwpn auta dan sikap sy yg poyos menunjukkan minat nk jd kerani, die pon terbuka hati nk memberi sy peluang. Baikkan die? Even org melayu sendiri pon xsudi nk kc sy peluang. Mungkin Mr.Koh ni ade semangat 1Malaysia kot.


Bile happy..mst ade sedih... Sy sedih.. kalau sy keje..mcmana ngn Nazeem? Mmg sblm ni sy pnh keje n pnh anta die kat babysitter. Tp, ms tu die kecik lg. Xberapa knl org lg. So, kc kat sapa2 pon die xbyk songeh asalkan ada susu. Sekarang?? Nazeem da besar. Da knl rupa paras org. Tambah2 nk anta kat org yg mmg2 die xpnh jupe. Mst die tertekan kan? hmm.. Ini dugaan yg amat besar bg sy. Demi keje kerani, sy sgp pula wat nazeem sedey. Tp..dr sudut lain, ini bkn shj kerani semata2. Pengalaman tu... Sy xkan dpt dimana2 n sy harus bersyukur kerana sy telah diberi peluang oleh Nya. Peluang ni gak yg sy minta dr dulu lg. sigh~


Bukan Nazeem sorg, Mr.Hubby pon sama. Selama ni die breakfast n lunch kat umah. Wpon sy msk bodo2 ja pon, still ble die blk, sy ade sambut die. Wpon sy xmandi pon, tetap sy sambut dgn snyuman di pintu. Mst sy akan rindu saat itu.


Papepon, life must go on. Sy kene keje utk mendapatkan masa depan yg cerah. Sy nk beli toys kat Nazeem. Nak beli bday present kat Mr.Hubby. Yelah. Sblm ni mana ada duet sndr kan =) Sy nk kc duit kat abah n ibu. Mcm byk je gaji kerani ni kan. Mcm dpt jd manager angan2 sy nih. Xpe. Sy percaya sy da di jln yg benar. InsyaAllah suatu hari nnt akan jd juga. Sy ade mlm n Sabtu dan Ahad utk dimanfaatkan kepada suami dan anak tercinta.



~Me n lovely Hubby~



Anak kesayangan

Ibu syg Nazeem sgt! Love u too Abg syg! Tq for everything!!!

Safety gate

Owh, skang da ade safety gate. So, sy nk wat keje kat dapur, mudah sikit.
At least senang byk kalau Mr.Hubby ade kat umh. Leh tolong tengok2kan die. Kalau die sorg2, tgk mood die. Kalau ok, die tgk tv. Kdg2 hilang main dlm bilik. Nak main laptop abah.. =) terpaksa tutup semua pintu bilik yg ade sbb die akan wat projek sndr dlm bilik. Ade je projek memunggah die. Kalu time sedihnye bile die tunggu je sy dpn gate tu. Kdg2 smbil duduk, xpon berdiri bergayut kat gate tu. Plg xsampai hati ble merengek n hulur tgn suh kte dukung. huhu~ Kalu time amuk die menjeritla pgl sy, nk msk dapur. Goncang2 gate tu xpon berusaha nk julur kaki celah2 gate tu. Mcmla leh msk dgn julur kaki tu. Huhu~
Testing. Ms br psg nih. hehe~

Sunday, January 17, 2010

Communication skills - Pointing

Da dekat koi1 a.m tp blom ngantok. Nak blog tp xtau nk cite ape. Last2 psl Nazeem la jgk. Nazeem skrg bertambah2 cerdik tp xnk bercakap.huhu~ Skang xnk main bende2 yg kat lantai dah. Nak suh kite amik bende2 yg ade atas2 almari ke..kabinet ke.. huhu~ sikit2 tarik tangan kte bwk ke tpt yg die berkenan n point kat bende yg die nak. Tu jela kot. Owh, sekarang semakin sng nk tdokan die. Pd wkt tdo die la. Kalau saje2 nk suh die tdo, jgn harapla.
Nazeem da 81cm n 11kg. Last measurement ms die setahun hr tu la. Skrg da 13m++ Rsnye xde beza kot wpon die suke mkn calciyum.hehe~ Owh, hr tu ms jln2 kat Ikano tu tejumpe keropok seaweed. Salesgirl tu kc rs. Mcm sdp la pulak. Terus tunjuk minat. Sekali tnye2 hargenye RM15. Bg sy agk mhl la. Sbb kopok je pon. Xsure bape gram tp rsnye xsmpi 500g kot. Terpaksala beli sbb da rs n tunjuk minat ngn poyonye kan. Mmg xrugi pon beli sbb mmg sdp n Nazeem lak suke. Sekarang ade sikit lg simpan kat Nazeem sbb kang die minta xde pulak. Xkanla kitorg nk g Ikano semata2 nk bl kopok tu kan. Salu Nazeem akan pgg tgn sy n bwk sy ke tempat sy simpan kopok tu. Pandaikan die (puji ank sndr).

xnmpk mcm 13m kan ank bujang sy ni?

ni kopok seaweed tu.

Kalau bab makan pulak, Nazeem xsuke mknn baby. Die suke mkn ape yg kte mkn. Sy juge mendapati yg Nazeem sgt suke mkn roti. Xkesahla ape jenis roti pon, semua die suke. Bygkan, Roti Gardenia yg breakthru tu, 1/3 bungkus tu die mkn sorg. Pdhl, tu roti yg byk fibre tu. Scr trs terang, sy pon xbape nk suke. He seems to like it. Tambah2 la roti gardenia delicia tu. Yg flavour choclate tu. Paling die suke la. As I told u before, die xcerewet. Roti gardenia putih tu pon die suke. Susah2 ja sy wat bubur ayam kat die, mkn 2-3 sudu ja. Kalu kitorg mkn nasi, sibokla die nak sama. Nasi ngn kicap n ikan grg. Berselera die mkn. Kdg2 ngn ayam grg. Telur grg pon xpe. Asalkan mknn tu, yg kitorg mkn. huhu~ Pernah 1hr tu, Abah die mkn cereal cornflakes. Die kacau Abah die mkn, so sy watkan cereal yg sama dlm bowl plastik n buh susu die. Takut die xsesuai pulak minum susu UHT tu kan. Die xhingin mkn yg dlm bowl die. Die nk yg Abah die jgk. Dlm bowl kaca n sudu besi. Hampes kan? =)

Nazeem pon da tau pg2 Abah die bersiap nk g keje. Die nmpk je Abah die da siap2, die dah babai. hehe~ Die tau...Abah die nk g keje n wkt Abah die nk kuar. Kalau die tgk Abah die pakai cantik, die dah babai sy dah. Kunun nk ikut Abah die la. Kalau die tgk sy Pakai tudung, die da xtentu arah dah. Kalut nk suh sy dukung. Takut kene tinggal. Pnah ke Ibu tinggal syg? Pnh 1hari tu, Mr.Hubby nk g opis kejap amik brg. Malam n nak naik motor je (dekat je opis). Nazeem nmpk Abah die bersiap, die tgk sy selekeh ja,die da babai2 sy n g tunggu kat pintu. Perasan btol. Sape nk bwk die ntah.hehe~ Terus Mr.Hubby kesian kat die n terpaksa la sy bersiap gak g ikut Mr.Hubby g opis then g minum kat kedai mamak mkn tosei. Naik kete la. Xkan nk bw Nazeem naik moto mlm2 dlm estet ni kan.

Sampai sini dulu kot. Nnt kl ade idea lg, cite lg. bye~