Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Raya



Esok kitorang da nak balik kampung utk hari raya. Hari raya tahun ni pastinya lebih meriah dgn kehadiran Nazeem dlm hidup kami. Baju raya Nazeem banyak sangat. hehehe~ k lah. Selamat Hari Raya kwn2... Maafkan segala salah silap kami =)

Wednesday, September 16, 2009

Dengki

Secara terus terang, sy xnafikan, mmg sy ada perasaan ini dlm diri sy. Menurut ibu sy, dr kecil lg sifat ini da ada dlm diri sy. Walaupon, sy telah dpt lebih dr adik2, sy tetap xpuas ati ngn dorg. Contohnya, kalu abah sy belikan mainan utk sy minggu lepas, minggu ni turn adik sy dpt mainan, tp sy akan amuk sbb sy xdibelikan mainan jgk. Sy akan amik mainan adik sy, atau melakukan sst kepada adik sy spy hati sy puas. Jht x? Sy pon pnh tolak adik sy jth tangga n jth dr buaian. Huhu~ Nmpknye sifat ITU terus ada dlm diri sy. L

Sampai sekarang pon..sy selalu merasa perasaan itu semakin menjadi2. Sentiasa xpuas ati ngn ape yg sy ade. Sy telah ade seorg suami yg saaaaangat baek. Die sgt penyabar ngn kerenah sy. Bg sy, die hampir perfect. (sbb xda org yg perfect) rsnya, yg mencacatkan reputasi die adalah ble die ckp tpon, suara die sgt kuat. Hehehe ;p Sy juga mmpunyai seorg ank yg saaanggaaat comel, pandai, cukup sifatnye, sihat, baek dan etc. SEMUA org ckp sy patut bersyukur dgn semua yg dikurniakan Nya kpd sy. Sy xnafikan, mmg sy sgt bersyukur! Tp... slh ke kalau sy nak lbh? Knp ble sy ckp ja sy nk lbh, org akan kata sy xbersyukur?

Sy sgt xpuas ati ngan kwn2 yg jg mmpunyai suami yg baek spt suami sy dan ank yg cml spt anak sy dan mereka mempunyai PEKERJAAN! Mereka ade duet sendiri. Mereka bole shopping n beli ape yg dorg nk sesuke hati. Mereka bole tlg adik2 kalu adik2 memerlukan wang tambahan. Mereka bole belikan bj ry utk adik2 dorg. Leh kc duet raya pada kuarga dorg.

Sbnanye sy xpnh kisah tntng sifat buruk yg ada pd dr sy ni. Tp... lama2 mcm semakin teruk. Semacam ada perasaan benci pd kwn2 yg dpt rezeki lbh dr Allah. Sejak itu, sy perlu mncari, ape sbnanye perasaan itu. MasyaAllah.. rupanya itu adalah sifat DENGKI.

Dengki bermaksud sifat seseorang yang tidak suka orang lain lebih daripadanya atau tidak suka orang lain mendapatkan kenikmatan Allah. Sy merujuk di web ini.

Ya. Setiap kali mndgr kejayaan kwn2 sy, terbit perasaan meluat, benci, xsuke dan semua yg sama maksud dgnnye. Namun, jauh dlm hati sy mengetahui yg sy xsepatutnya berperasaan begitu. Saya pon mula melayari internet utk `menggali’ masalah sy ni.

Menurut web yg sy linkkan di atas, untuk mengatasi perasaan dengki ni, sy harus belajar dan memahami aqidah Islam sebenar. Panjang lg la yq sy harus gali. Sy jg hrs memahami konsep takdir menurut syariat Islam, sehingga faham bahawa segala kenikmatan dan rezeki tidak lepas daripada ketentuan takdir Allah serta meyakini kenikmatan diberikan kepada setiap orang sesuai dengan hikmah yang diinginkan-Nya. Sy jg mengetahui yg dengki ini adalh sifat kaum yahudi (Nauzubillah). Jadi, lbh baikla sy wat xtau je ngn kejayaan yg dikecapi oleh kwn2 sy. Semua itu takdir. Tp, sesungguhnya sy kurang faham dgn takdir. Takdir ni da ditentukan? Xleh ubah? Jd.. adakah takdir sy mengatakan sy akan mnjadi surirumah dan xmampu nk mmbntu keluarga sy? Kalau itu takdir sy, xperlulah sy berusaha mncari kerja atau memikirkan ape sy ptt wat utk dpt kerja. What if takdir sy mngatakan sy akan dpt kerja satu hari nnt? Bole kah dgn melepak dirumah tnpa usaha, sy akan mndpt kerja sbb da takdir sy akan dpt kerja?

Saya kene memahaminya dgn lbh mndalam. Nnt ada masa, InsyaAllah. Mungkin sy akan menulisnya di post yg akan dtg. Till then, fingers off here.

Monday, September 14, 2009

Nazeem lagi

Lama x log in blog nih. Huhu~ xberkesempatan kerana Nazeem tdo skjp2 n nak maaaaenn ja. He’s so cute! =) Nazeem is now 9m 1w. Banyak bende da die leh wat. Termasukla amuk dgn suara yg kuat kalu ape yg die nak, kite xkc. Contohnye die nak kaen pengelap kaki or selipar dlm umh. Hairan sgt knp die suke bende2 yg berkuman tu. Toys lsg xnk.

Skrg, da suke tgk iklan kat tv... iklan favourite die adalah iklan teh org kampong. Hahaha.. yg tong sampah colour hijau tu. Mengekek2 die ketawa.


The hardest part is nak pakaikan diaper, baju n suar. Hadoi..seksa rasanye. Knp lah die xsuke pakai sumer tu? Tp..die sgt suke mandi. Die suke tepuk2 air. Yg basah, ibu die la.. =)

Gigi pon da ade 2btg. Way to go dear! Xdela teruk pon die wat perangai. Mcm2 some parents dok cite dorg xleh tdo mlm ank dorg tgh teething kan.. demam ke ape..nazeem ni xde la pulak. Xtaula kalu nnt2.

Nazeem pon da pandai bangun n jalan. Tp kene pgg bende la. Hehehe... skrg asyik nak pgg katil n jln2 kelilling katil. Xpon kat kusi. Pantang kene tinggal kejap, tgk2 die da berdiri kat kusi. Kalu kuat xpa la jgk. Ni lembik2 lg. Selalu gak jth. Sian anak ibu... tp determination die sgt kuat. Xjemu2 nak usaha smpi bole. That’s my boy!!! Abah cakap kat nazeem, target raya ni da bole jln. Haha~ harap2 bole la.. hehehe. Yakin boleh!

Nazeem ni sgt liat nk minum air masak. Die nak minum dlm gelas mcm org besar. Abis tumpah2. perasan da besar la tuh. Padahal abah da beli cawan baby yg ada sprout tu. Nth ape nama. sprout ke ek? Yg ada straw pon beli gak. Tetap xnk. Nak dlm gelas gak.

hmm.. I guess, pen off here for now. kalu ade mood nnt, tls lg. Ibu sayang Nazeem sgt2!!!!

Wednesday, September 2, 2009

Hari yang bosan

Adoi. Tersangat la bosannye hr ni. Hari ni berbuke kat luar sbb gas abis n da tpn da suh anta tp xsmpi2 lg smpi skrg. Tersangat bosan smpi terasa nk tulis blog tp xtau ape nak tulis. Banyak benda yg jadi, just xtau nak cite yg mana 1. Hmmm... kdg2 xsemua cite kite leh cite kan? Kene jaga ati org laen jgk. Huhu~

hmm.. Cite psl masak smlm lah. Smlm utk pertama kalinye sy msk grand sikit la... (grand la sgt).
Adoi..Lupe nk amik gamba. Smlm wat Siakap 3 rasa n ikan bawal msk stim. Puding karamel pon wat juge. tp, xjd sgt la. but the taste is marvellous! =) Sbnanye sy xsuke sgt msk. Sbb rsnye xsesedap masakan ibu... n memenatkan. Phew~ tmbh2 nk kene bergadoh ngn Nazeem lg ms nak masak tu. ye lah. Die mengacau kat dapor. Sumer benda die nak capai da. Da tinggi anak ibu... tu yg ssh tu. Kang tergolek kuali minyak ke.. ape ke.. hadoi.. tp, best ble masak, Mr. Hubby suke n mkn byk. Xtaula kalu die nk jaga ati je ke...

Nazeem lak skang ni mcm sshnye nk cntrl. Huhu~ Die xsuke maen ngn toys tp suke sgt ngn benda2 bkn toys. Steering, roda, botol air, etc dan yg plg skt ati suke sgt maen ngn benda koto2 cthnye selipar n kaen pengelap kaki. Sumer tu nak msk mulut. Geram sgt kdg2.

Die da tinggi sgt. Kaki die pon da pjg. Da Xmcm baby da... Kesian die. Pysically die besar, otak die pon berkembang dgn baek. Mcm2 die nak wat di luar kemampuan die. That's the hardest part. Kalu kte xkc wat or die xleh wat, mst die hangin. Contohnye die nk jalan tp die xleh jln or he wanted to pick things on the floor while he's in the walker. Pernah tu die tonggeng nk amik benda atas lanti nsb baek walker tu xtertonggeng skali. Phew~ I hope he's doing fine. I love u so much syg...

Steering II


Oleh kerana Nazeem sgt suke steering, dan dalam usaha nak menggalakkan die sukekan TOYS, abah telah membeli la toys yg ada unsur steering. Ada lampu kelip2, ada lagu2, ada bnyi2, ade gerak2.. Tapi, die tetap xnak maen jugak. huhu~ knp ek?



Tanpa putus asa, abah beli lg satu benda yg ada steering, tetap die xnk naek bende alah ni. Gayat! Pon ade muzik2, lampu lip lap...Die tolak dr bawah ja.. n maen rodanya. huhu~ tp, kalu naek kereta. ye..kereta btol2..bukan cubaan.. Mst nak g kat abah die nak maen steering. Bile ibu amik, die mst nangis kuat2 smpi kuar air mata. hadoi~ Mana bole syg.. Syg tu baby lg..mana bole drive kete btol2..huhu~