Saturday, January 1, 2011

Opening 2011

Saya nak cerita yg terbaru tentang kami sekeluarga. Mesti ade terselit kisah yg lepas. Yelah, mana nak ade cerita hari ni kalau xde cerita semalam. Ye x? Sorry kalau banyak merapu sbb sekarang koi 2pg. :)
Kite cite pasal buah hati sy dulu. NAZEEM. Die da 2thn 1bulan la thn baru ni. Kalu ikut tahun, die da 3thn.kan? Padahal die baru ja msk 2thn Dec hari tu. Nasibla sbb lahir bulan Dec kan... Bila baca baby milestone, sy jd risau. Sy rs Nazeem agak lambat dari segi bercakap. xde lg perkataan yg die leh sebut betul. Kecuali ABAH & BEAR! Itu pon xsalu die sebut A-BAH. Salu die sebut BAH je. Bear mmg penuh la sbb 1 syllable je. Kdg2 die leh gak gabung 2 perkataan jd 1 ayat. Tp, perkataan yg die gabungkan tu, xcukup suku kata. Cthnye, bah ne? (Abah mane?). Tu, nak kire cane tu? BU = ibu, DOG, TET=cat, SHHH = Fish, BHO = ball, BA = bas, POK = makanan. Itu je la pon die pandai sebut. Yg lain xde pon. Takpelah. Sy pernah gak google tentang hal Nazeem ni. Mmg ade bdk2 yg sama kes ngn Nazeem ni. Dorg panggil late talker. Sy xigt sy da tulis ke belum tentang ni. Rasa mcm xpernah. Nanti sy tulis ek. Tentang hal ni, sy xrisau sgt. Cume pening je. Yelah. Da la suke amuk. Die marah kite xfhm ape die cakap. Salah sape ek? Kalau dari segi lain, Nazeem normal je. Tinggi, berat sumer ok. Just pelik, sbb Nazeem still pakai diapers size L. hehe~ Sbb sy tgk anak abg Mr. Hubby, xsampai setahun da pakai size L. Anak org lain xtau pulak. xpnh tanye. Itu pon sy xkesah. Lg bgs. Beli L dapat lg byk diapers dr XL. Value for money. hehe~ Nazeem pon da xbgn mlm minum susu macam baby lg dah. Sekarang die minum sblm tdo, then bgn pg baru minum lg. So, skrg Ibu leh tdo terus smpi pg. hehe~ Rasanye sejak umur die 1thn 10bulan kot. Sejak die main baaannyyaak.. so, tdo pon xde jaga2 dah. Terus sampai pg. Tdo xpyh cakap la. Punye lasak. hehe.. Kitorg combine katil queen ngn single. Katil Queen die conquer sorg2 je. Ibu ngn Abah berhimpit kat katil single. Cuma yg sy risau sgt skrg, sikap AMUK die yg melampau tu. Yelah, memandangkan sy xde pengalaman jd MAK, sy ni risau la. Kang xtegur, perangai buruk tu kekal sampai besar. Saya jugak yg susah nanti. Kalau nak tegur, xtau nak tegur mcmana. Sebab die bukannye faham pon. Luar biasa tau amukan die ni kawan2. Kite lsg xleh sebut jangan, no, tak boleh, don't, cannot dan yg sewaktu dgnnye. Mesti die amuk. Walaupon kite ade explain kat die knp kite xbg die buat bende yg die nak buat tu. Sy da xtau nak wat mcmana. Bile die da amuk, sy xtau nak wat mcmana. Terpaksa sy biar smpi die letih and benti sndr. Macamana sy xrisau kan? My auntie, she's a doctor ade tulis kat my wall :
Quoted :
"Shasha - 2 yrs old memang gitu - they are unique and challenging all in one - their way of developing their own personality and reacting to environment - what it means is- they are smart and intelligent and for that we should celebrate. Als...o if they are challenging now they will be much calmer later ... Read more about them..cuz nobody is perfectly prepared when it comes to motherhood. Its okay and legitimate to complain but its also important that we understand the complexities in their development...dont be too hard on yourself.. you are doing a good job there.. "
Unquoted :
Then, die ade bg link ni suh bace . The link is quite helpful. At least I can understand the root cause (If so). Tibe2 nak ckp omputeh. hehe~ It is not easy to rise a kid! No KIDding! Banyak bende nak kene belajar. My biggest fear is... what if I fail to guide/teach him to be an excellent person? Saya betul2 nak tengok die jadi seorang yang berguna dan berakhlak mulia. Sy xnak die panas baran mcm skrg. Sebab tu sy sgt risau the way he's behaving rite now. Percayalah. Sy bukan complaint. Kalau org tgk luahan sy kat FB. Sy nak korg tau, sy bukan complaint tapi sy risau. sigh~
Cukup pasal Nazeem, skrg tentang Mr. Hubby pulak. :) Xbyk perubahan. Still keje kat Kilang Kelapa Sawit ni. Die cakap nak kuruskan badan tahun ni. Let's see. Sama jugak mcm post sy sblm ni, Mr. Hubby byk sgt berkorban utk sy. Nak cite pon byk sgt. Lgpon pernah cite kat post ni kan. Sudah2 la tu. hehe~ Sy akan cuba jd isteri yg buat die bahagia selamanya. hehe~ bang..ayg cuba lg thn ni ye. Jd rajin, jd cantik..na.. hehe~ Thank you so much syg! Love u to the max!!
Sekarang cite pasal sy pulak. Alhamdulillah. Dapat rezeki baru thn ni. Diterima utk menjawat jawatan awam sebagai Penguasa Kastam. Mule2 ni dorg attached kat Pulau Indah, Port Klang. 72km sehala dr umah sy uollzz.. Tol lebih kurang RM12 sehari. A BIG relieve sbnanye. Ye lah. Keje gov kan mcm lebih menjamin masa depan. Lagipon, keje kat Company lama sbg kerani tu sgtla xbest. Selain gaji yg ciput, superior mcm hampeh. Sy xrs sy bole pegi jauh dalam company cha ya nun alif tu. Walaubagaimanapun, sy sgt berterima kasih kepada Manager KOH sbb sudi bg sy peluang belajar dgn company bertaraf dunia ni. Byk kisah sedih sy kat company tu. Kalau rajin sy cite k.
Sy da ngantuk tahap gaban ni. Nak g pakai bedak sejuk dulu. Muka da berjerawat ni. Hairan kenapa. huhu~ Banyak sgt fikir bukan2 kot.

2011 has checked in.

Bye 2010, Hi 2011. Mengharapkan 2011 menjanjikan sy sebuah kehidupan yg lebih baik, lebih gembira dan yang penting diberkati-Nya. AMIN!
Baru tadi bunyi mercun berdentam-dentum dan cahaya bunga api menyinari kegelapan malam. hehe~ Wpon dok dlm estate, still dapat tgk bunga api n dengar bunyi mercun dgn kuatnya. Sakit ati pon ade. Nazeem yg tengah tido tu da bergerak2. Nasib baik xbgn. Bayangkan kalau die bangun, pkol bape pulak nak tido? huhu~
Nampaknye, semakin hari, kehidupan sy semakin baik. Alhamdulillah~ Syukur kepada Allah yg mengurnikan kenikmatan ini kepada sy. Sekarang, sy kene focus pada diri sendiri pulak. Pelik ke? Tadi cakap kehidupan baik, tp skrg mcm ade mslh pulak. Maksud sy, sy sedar, yg perangai sy saaannnggaatt teruk sekarang. Memang sy sgt upset dgn diri sy. :( Bak kata Hadis, " Xde ape pon dapat ubah nasib kite kecuali diri kite sendiri". Allah da bg segala2nya yg baik2 kat sy. Tapi, diri sendiri hampeh! Sgt2 mendukacitakan. sigh~ Papepon, sy harap, dgn kehadiran tahun baru ni, dapatlah sy berubah. Yg peliknye, nak tunggu tahun baru jugak baru nak niat nak berubah. Tu baru niat.. haha~ buatnye belum tentu.
ok. Nak cite pasal azam dulu lah. Baru sy nak review ms lampau. Itu pon kalu sy igtla. Seperti dalam post sebelum ni, azam yg sy bring forward adalah :

1- jd isteri yg terbaik utk Mr. Hubby.
2- jd ibu yg terbaik utk Nazeem.
3- nk jd lbh berkeyakinan diri.
4- nk jd seorg yg berdisiplin
5- nk jd lebih baik
6- nk jd lbh rajin. Yup. nk sgt jd rajin.
hmm.. yg bring forward pon da byk, belum lg yg baru.. yg baru will be :
7- nak semayang 5 waktu. (hehe~ kantoi la pulak)
8- nak jadi cantik... hehe~
9- nak jadi lebih pandai. Lebih byk pengetahuan tentang dunia.
Cukup kot 9 ni. Harap2 dapatla buat semua tahun ni. :)