Friday, October 30, 2009

Practice make perfect

Chillin' on Thursday
xnak dukung ye

Nak jalan ikut suke hati die

nak makan jugak. wpon gg baru 2

naek turun escalator beberapa kali

Thursday, October 29, 2009

Hmm....

Just waiting for the clock to turn 12a.m. Nk wat susu Nazeem. Hehehe.. Yelah..kalu wat awl2..cpt basi lak. die salu terjaga koi 2lbh. Kalu die jaga br nk wat susu, alamat amuk la die. Lsg xleh lmbt sikit ank manje ibu nih. Hmmm..nk cite ape ek? Yelah.. ade blog pon..bkn leh luahkan sumer dlm hati ni. Ade gak hati nk kene jaga.. kang slh tulis silap2 leh kene tahanan ISA pulak.. ssh kan?

Anyway, hr ni Mr.Hubby cuti. So, ape lg.. g jln2 la. Smbil menghabiskan duet. Huhu~ dat's y I really need a job. nge~ tp xupdate resume lg. Mst Mr.Hubby mrh.

Td xpsl2 duet melayang repair aircond kete. Alhamdulillah.. nge~ Ade tikus beranak beranak di dlmnye. huhu~ kesian... baby tu kecik sgt lg. merah lg.xde bulu. Agknye br sgt dilahirkan. Matila. Bodo btol mak tikus tu. Beranak la tpt yg slmt sikit. Dasar tikus!

Nazeem lak asyik nk jln ja. Still kene pimpin tgn la. Pehtu action pulak, nk kite ikut die nk p mana. Then nak naek turun escalator. Lsg xtakut. Sesetengah bdkkan takut mule2.

Then kat 1U tu ade wat Halloween punye exhibition. Adela topeng2 muka hantu yg ngeri2. Tunjuk kat Nazeem, die ketawa. Haish~ Igt kelakar ke? Sama gak kalu sy mrh die. Yelah. Wktu mandi dlm baby tub die, die sentuh lantai bilik air. Sy marahla. Die wat derk je. Sy pon pukul2 la tgn die smbil ckp "kan ibu ckp jgn pgg lantai"... pehtu die ketawa smbil wat gaya sy pukul tgn die. Adoi~ bole ek camtu??Sy mrh nmpk kelakar ke? Teringat la ms jd guru sandaran dl..kat sekola menengah. Bdk2 kan byk yg lg besar dr sy. Ble sy mrh dorg, dorg bkn takut, tp ketawa. Yg sy hairan, sy mmg mrh ngn dorg..lsg xde gelak2.. cuma mungkin bahasa yg sy guna xkasar la. Yelah..guru sandaran je kan..xnkla garang2. tp rupenye mmg kene jd grg sbb bdk2 skrg kl kite xgrg, dorg naek lemak. Itu nasihat cikgu betol yg da lama jd cikgu la.

K lah. Da nk dkt koi 12 da ni. Leh la wat susu Nazeem n tdo. Sbnanye td die da bgn amuk da. Nth ape die mimpi. Punyela kuat die nangis. Memecah keheningan mlm. hehe~

Tuesday, October 27, 2009

Tepuk Amai-Amai

Sooo cute.. smlm pg..tbe2 je Nazeem tepuk tgn ala2 pok amai2. hehe~ Pas tu.. ape lg..the whole day die asyik tepuk tgn. bknla stp ms.. mksdnye..kalu dgr lagu, die headbang smbil tepuk tgn..kalu dlm tv ade org tepuk tgn, die pon tepuk skali. cth mcm tgk AC sempoi kan.. kan sikit2 audience tepuk tgn.. Nazeem pon tepuk jgk.. Pandainye ank ibu tu...

Satu lg pencapaian die smlm adalah..die da pandai salam n cium tgn... so..ble Abah die nk g keje... die da bole salam n cium tgn abah da.. owh..hr2 tgk ibu wat kan.. mstla da pndi...

video

Sunday, October 25, 2009

hi-5

Hr ni PakJang Nazeem; adik sy dtg. Nk bwk sy g kenduri kwn sbb Mr.Hubby kan keje. Ms maen2 ngn PakJang, PakJang ajar Nazeem wat Hi5. Pandai pulak tu Hi5. hehe~ clever boy! Hari ni gak jupe kwn PakJang. Auntie Farah. TQ sbb ckp Ajeem handsome. Malula~ hehehe...

Friday, October 23, 2009

Pencarian kasut Nazeem

Skrg Nazeem da suke sgt2 nk jalan. Jalan dgn kaki die sndr. Wpon still sy xharap nk lepas die. Yelah. Kang jatuh tersadung mana2..jongang lak hansome boy ibu ni. So, Abah n Ibu Nazeem decided nak beli kasut utk die la. Sblm ni ade la kasut die. Tp kst baby. Yg tapaknye licin je tu. Ni nk beli yg bertapak la ni. hehe~~ erm.. Abah Nazeem ni cerewet kalu bab2 ank die. Nak yg tapak lmbut la, warna xcantikla, tapak xgripla, etc... Mst nk yg terbaek. hehehe~ Mule2 cr kat The Curve.. then xpuas ati.. g pulak 1U. Ade yg berkenan, xda size pulak.. mcm2la pancaroba. Bole tahan penatnye. Tp, sy xkesah. Hahaha.. Sy ni kalau ronda Shopping Mall, mmg xpnh rs pnt. Hairan ek? Last2 jupe la gak (sbnanye da mls nk cr yg lain) but still, okla kasut tu. Tapak dlm lembut. Supaya ank Abah xskt kaki ms berjalan. Laaaaaagila suke berjalan. Terus pakai ms test. Terus jln2 dlm 1U tu.
Ni ade iras2 ksut Nazeem. Yg Nazeem ade lampu kelip2 ble dipijak. Nazeem xnoticed sgt sbb die xnmpk pon. Da bsr da ank ibu... Love u!


Grab dr facebook Wani ni.

Thursday, October 22, 2009

headbanging

2-3 hr lps, tbe2 nmpk Nazeem angguk2 kepala die ala2 rockstar tgh wat headbanging. haha... Sekarang ni, dgr lagu je nk headbanging. xkshla lagu tu lg slow ke.. lagu sedey ke... kdg2 xda lagu pon die headbanging jgk. Ble nk record die xnk wat. Hampes kan?

Wednesday, October 21, 2009

POM - ripple mill





hi everybody,

its been loooong time didn't post any entry since this blog was born. i think today post is for my cousin Ameen since he want to see the internal condition and arrangement of this thing called ripple mill.. here u can see it...

Raya di saat akhir

Ahad hr tu kwn2 dtg melawat Nazeem. Thanks frens. best sgt korg! dorg ni sumer gile.sbb tu xkawen2 smpi skrg.hahaha~ jgn mrh ye. maen2 je ;) dorg ni sumer berkerjaya yg hebat2 tau! Sy sorg ja xkeje :(



Tgkla aksi dorg ni? hodoh kan? no wonder sy yg kawen dl antara dorg. hehe~ pape pon dorg sgt la best!!! love u guys!! (amik ati sbb da kata korg hodoh. hahaha!) but seriously.. syg korg!


Hari tu sy xmsk byk. Sy bl satey Hj. Samuri n wat spagetti n rebus ns impit. Supposed hr tu kunun wat Potluck. Tp, turn out dorg xbwk pape pon. Kecuali sape nth bwk drummet n buah honey dew. Nsb baek sy ade wat spagetti. Kalau x, mkn satey je le. Mmg at first sy mcm xplan pon nk wat spagetti tu. Okla..tpksela mkn ape yg ade. Sy xsempat nk prepare lebey2 sbb Nazeem kan xsuke sy wat keje.hahaha~ another attempt on creating a reason. bukannye mengeluh k... ;) sorry k frens... nnt dtg lg k...

To my Nazeem Zariffudin



Lirik Duhai Cinta - Erra Fazira (Gugu Gaga Erra)

Masa kunanti akhirnya tiba
Menatap wajah manja
Yang telah terkandung lebih 9 bulan purnama

Chorus
Duhai cinta
Belaian jiwa
Banyak yang ingin ku cerita
Saat kelahiran ku sambut penuh kesyukuran
Kau berikan kebahagiaan
Kasih sayang tiada tandingan
Puteriku

Tidurlah manja, tidurlah nyawa
Ku dendang lagu untukmu
Ingin kutatap wajahmu hingga dewasa

Duhai cintaku
Diiringi doa-doaku
Sihat sentiasa
Agar dikau boleh berjasa
Hiaskanlah jiwa ragamu
Dengan kemuliaan sayangku
Setiap waktuku awasi dirimu
Agar kau selamat dalam dakapanku

Bila kau dewasa
Jadilah insan yang berguna
Hiaskanlah jiwa ragamu
Dengan kemuliaan sayangku

Duhai cintaku... oh puteriku


** puteri tukar ke putera sbb my nazeem is a baby boy ;)

Takdir

Mungkin sbb knyg. Td bl ns kerabu kat pasr mlm.. sgt sdp n byk. Abis! tu psl mlm ni blm lg rs nk tdo. Dlm post sy yg ni, ade sy ckp nk cr info tntng TAKDIR kan? Mlm ni rs nk bc psl tu. So, start googling la.. jupe satu post kat blog ni.. sy copy je la ye.. best pulak. Sy bc post ni je. xbc pon post2 laen. malas.

*******
"Mana mungkin kita mengelakkan daripada diuji kerana itu adalah takdir Allah SWT. Yang mampu kita buat hanyalah meningkatkan tahap kebergantungan kita kepada Allah di samping berusaha sedaya upaya menyelesaikan masalah itu. Hati yang bersifat bolak-balik (terutamanya bila diuji) hanya akan tenang bila kita beriman kepada Allah – yakin kepada kasih-sayang, keampunan dan sifat pemurah-Nya. Dalam apa jua takdir yang ditimpakan-Nya ke atas kita adalah bermaksud baik sekalipun kelihatan negatif. Baik dan buruk hanya pada pandangan kita yang terbatas, namun pada pandangan-Nya yang Maha luas, semua yang ditakdirkan ke atas hamba-Nya pasti bermaksud baik.

Tidak salah untuk kita menyelesaikan masalah yang menimpa (bahkan kita dituntut untuk berbuat demikian), namun jika masalah itu tidak juga dapat diselesaikan, bersangka baik kepada Allah berdasarkan firman-Nya:
“Ada perkara yang kamu tidak suka tetapi ia baik bagi kamu dan ada perkara yang kamu suka tetapi ia buruk bagi kamu, Dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan kamu tidak mengetahuinya”
Surah Al Baqarah : 216

Seorang ahli hikmah, Ibn Atoillah menjelaskan hakikat ini menerusi katanya, “barang siapa yang menyangka sifat kasih sayang Allah terpisah dalam takdir-Nya, maka itu adalah kerana pendeknya penglihatan akal dan mata hati seseorang.” Siapa tidak inginkan kekayaan, malah kita dituntut mencari harta. Namun jika setelah berusaha sedaya upaya, masih miskin juga, bersangka baiklah dengan Tuhan… mungkin itu caranya untuk kita mendapat pahala sabar.

Begitu juga kalau kita ditakdirkan kita tidak berilmu, maka berusahalah untuk belajar, kerana itulah maksud Allah mentakdirkan begitu. Kalau kita berkuasa, Allah inginkan kita melaksanakan keadilan. Sebaliknya, kalau kita diperintah (oleh pemimpin yang baik), itulah jalan untuk kita memberi ketaatan. Rupanya cantik kita gunakan ke arah kebaikan. Hodoh? kita terselamat daripada fitnah dan godaan. Ya, dalam apa jua takdir Allah, hati kita dipimpin untuk memahami apa maksud Allah di sebalik takdir itu.

Jadi, kita tidak akan merungut, stres dan tertekan dengan ujian hidup. Hayatilah kata-apa yang ditulis oleh Ibnu Atoillah ini: “Untuk meringankan kepedihan bala yang menimpa, hendak dikenal bahawa Allah-lah yang menurunkan bala itu. Dan yakinlah bahawa keputusan (takdir) Allah itu akan memberikan yang terbaik.”
Tadbirlah hidup kita sebaik-baiknya, namun ingatlah takdir Tuhan sentiasa mengatasi tadbir insan. Jangan cuba mengambil alih “kerja Tuhan” yakni cuba menentukan arah angin dalam kehidupan ini tetapi buatlah kerja kita, yakni mengawal pelayaran hidup kita dengan meningkatkan iman dari semasa ke semasa."
*******

Penerangan kat atas wat sy lega =) Cuma belum terjawab pertanyaan sy... ke sy yg kurang faham? Bole ke ubah takdir? Kalau ikut ayat kat atas, ade ckp yg kte xleh elak takdir... confuse lah.. mcmana nk tau tu adalah takdir. Contohnye... sekarang sy xkeje.. adakah ini takdir sy? xperlulah sy ssh pyh cr keje dah?ataupon sy yg kurang berusaha utk dptkan keje? kalu sy kurang usaha..mksdnye sy kene usaha lbh dan itu jgk bermaksud takdir sy adalah sy bekerja? hmm.... sefaham sy..ade tulis kat atas yg kite leh cube ubah keadaan kite skrg tp kalu xbubah jgk mksdnye itu yg terbaek wat kte.kan? hmm.. tp... mcmana pulak kalu tahap usaha tu kureng? sbb tu nsb xbubah... tp kalu usaha lbh..nsb akan bubah... jd..mana satu yg ditakdirkan utk kte??? mcmana nk tau usaha kte tu kureng ke lebih2 da ke?

Cari2 lg..jupe lak perkataan NASIB. hmm.. Ape beza nasib vs takdir? bdsrkan sy bace kat sini, nasib tu boleh diubah dgn usaha yg gigih. Takdir pula telah ditentukan oleh Allah dan xleh diubah lsg! hmm... Mcmana nk tau sst situasi tu nasib atau takdir? Seseorg tu miskin sbb takdir ke atau nasib??

Kesimpulan yg sy dpt wat adalah...kte kene usaha dgn gigih segigihnye utk ubah hidup kte. Kalu smpi mati pon nasib tu xubah, mksdnye itu adalah takdir... kte xkan tau itu nasib ke takdir smpi la akhir hidup kte br tau. btol ke ek kesimpulan sy tu? sy xkan tau yg sy ni xdpt keje sbb nasib ke sbb takdir smpila sy mati. Kalu sy mati still pgg tittle menganggur, mksdnye da takdir sy menganggur. huhu~

Mengeluh

Yeap. Sy mmg seorg yg pengeluh. Mb sbb sy ni byk ms lapang sbb tu sy sk mengeluh. hehehe~ ade kaitan ke? Kdg2 tu sy xbermaksud nk mngeluh, tp org akan slh fhm dan akan menganggap sy mengeluh. Contohnye... ble sy ckp, Nazeem da lasak..terpaksa keep him on eye 24hrs..tu psl xleh wat keje umh.. =) Sbnanye sy sdg create alasan di situ. Sesungguhnye xde niat nk mengeluh. Sy sgt syg Nazeem dan xmungkin sy rs terbeban nk jaga die. Wpon sbnanye mmg penat. hmm.. sy bkn nk mngeluh tp tu ayat penyata. Btolla kan? Die lasak n sy pnt. Ade ke Mak2 yg xpnt jaga ank? Adakah sy sdg merasionalkan tindakan sy di sini? hehe~

Nazem skrg tersangatla aktifnye. Yelah, otak tgh berkembang n nk explore sumer benda. Bgs la. I like.. huhu~ Semoga ank ibu jd seorg yg genius. Amin! Semua benda pon die nk msk mulut. Plg die suke, kertas. Pandai pulak die cari. Wpon sbnanye umh kami ni xbyk brg sgt kat lnti. Then skrg ni musim kelekatu. Ade la tersesat 4-5 ekor dlm umh. Pantang die jumpe, mst nak mskkan dlm mulut. Sambil kite jerit NO!!! sepantas kilat die mskkan dlm mulut die. Huhu~ pas tu..pandai pulak korek2 tempat berlubang... bygkan..celah2 kerusi tu... yg ade habuk, mmg xlap pon sbb celah tu sgt kecil.. hnye muat jari die yg comel tu je... die korek habuk n mkn.... hmm... kan sliding door pnye jln tu.. 'pot' favourite die mengorek habuk n mkn... Sbb tu sy kene memantau die setiap ms... tp, dlm pantau2 tu pon, sempat jgk die telan kertas. huhu~

Berbalik pd topik mengeluh, sy jg salu ckp yg sy nk keje sbb nk bantu suami. Mungkin jg hubby akan terasa dgn kata2 sy. Yelah.. Mcmla die xmampu nk kc ank bini die mkn.... Sbnanye bknla itu mksd sy.. Mksd sbnarye sy, kalau la sy keje...dptla sy meringankan beban die... yelah..kalau skg kami blm mampu beli umah... sbb byk lg perbelanjaan yg lebih utama, mungkin dgn sy bekerja, kami jd mampu.kan? Sbnanye, bole je kalau hubby nk bl rumah..kete ctk... tp..tpkse potong yg laen la. Cthnye selama ni kami suke mkn n kami makan je semua yg best2 tnpa mengira harga.. jln sesuka hati tnpa kire harga petrol...Nazeem minum susu mhl n diapers mhl.. (bkn berlagak).. brg2 dapor kami pon mcm2 ada.... kalu nk pakai kete ctk..kene la potong sumer tu kan? Ade gak sy pnh nmpk..org yg pakai kete mhl..tp beli diapers murah ja utk ank die.. Anakkan amanah Allah... kene la jaga sebaek mungkin. Sbb tu sy nk sgt keje.. sy nk bg yg terbaik utk Nazeem. Wpon hubby telahpon bg yg terbaek ;)

Wbp, mmg sy xnafikan, sy mmg seorg yg pengeluh. Cuma ape yg nak sy sampaikan die sini adalah, kdg2... bunyi je mcm mengeluh..tp sbnanye sy xmengeluh. Sy hnye memberi alasan utk membela sst tindakan sy itu =)

Sy mula menyedari yg sy ni seorg yg suke mengeluh hny sjk 2-3hr ni. Mungkin sbb sy terlalu byk mengeluh agknye. hehehe~ Oleh itu sy rs, perlu berubah. Sy akan cuba elakkan dr mengeluh. Sy ingin berubah. Semoga Allah menguatkan Iman sy. Amin.

Monday, October 12, 2009

Main sahaja.

Sejak 2 hari ni, Nazeem asyik bgn PAGI. 5.30 a.m da bgn! Bygkan 5.30 a.m tu die nk ajak pimpin tgn die round2 dlm rumah. Haish~ Sabar je lah... Mcm hr ni, die bgn pg then main. Tdo kjp koi 12.30 p.m bgn blk koi 1.15p.m. huhu~ Laen mcm smngt maen die nih. Tambah2 kalu maen ngn abah die. Abah die pun sampi xlarat nk layan. Nak maen tendang2 bola la, kejar2 la. hahaha~

Ibu die lak xleh wat keje sbb kene lyn die maen. Kalu ibu die hilang dr pndgn mata die, mule la die mnjerit. Baek Nazeem ni. xkc ibu die wat keje.. suh dok layan die je. hehehe... Smlm xda elektrik. Ape lg.. amuk la die. Smpi bukak baju suar sumer. Last2 terpaksa dok dlm kete bukak ekon. Kebetulan smlm sgt pns. Mcm2 la baby ibu ni.

Sbnanye skrg ni Nazeem tgh tdo. Lega~ hehehe.. Igt nk tdo jgk. Rehat... tp, mata ni xngantok pulak... Tu yg tulis blog nih. Tu la psl post ni ntah pape sikit. hehehe...

Sunday, October 11, 2009

Housewife

For me, being a housewife is awesome! IF married to a millionaire =) Semua kwn2 ckp, Untung dpt jadi housewife. Dapat jaga ank sndr. Semua kwn2 rs nk jd housewife. Knp dorg xbenti je keje n jd housewife? Dr situ da nmpk yg kata2 tu hnyela nk sedapkan hati saya..nak jaga hati saya spy xterus2 sakit. TQ frens... I Love u guys!

Ade jgk yg ckp xserupa bikin. Bile sy mengeluh tntg being a housewife. Die (housewife jgk) kalut dok kata sy ni pandang rendah dekat title housewife. Die ckp husband die xkc keje n pelik sbb hsbnd sy kc sy keje. Mcmla hsbnd ko tu bgs sgt! Kununnya die sgt gembira jd housewife n sgtla suke jaga ank die. Mcm nk kata sy ni xbgs sbb nk keje. Ble keje xleh jaga ank sndr. TP, knp kau dok umh tu ko wat keje kat umh cari duet??? Nape ko xdok ja umh belek ja ank ko tu? mkn n tdo ja mcm aku ni!!! Poyo la kau!

Ble sy ckp sy nk keje.. xnk jd housewife.. bknlah bermaksud sy xsuke jaga anak n suami n bknla jgk sy ni menghine title housewife. Sy nk keje spy dpt gaji. Dapat tambah pendapatan isirumah keluarga sy spy kehidupan kami lebih2 sempurna. Bukan jgk sy xbersyukur dgn nikmat yg ada skrg. Sesungguhnye Allah da kurniakan sebuah kehidupan yg amat sempurna kepada sy. Salah ke kalau kite nak menjadikan ia LEBIH sempurna? Salah ke kalau sy nak mmbntu suami ringankan beban die dgn mengurangkan elaun joli katak yg diberikan kpd sy? Salah ke sy bekerja utk nk dptkan duet utk diberi siiikit kpd ibubapa sy sbg mmbalas jasa dorg kat sy (wpon smpi mati pon xkan terbalas jasa dorg tu). Sy jgk ingin bekerja utk blnje adik2 kalu dorg minta. Sbg ank plg tua, ape2 terjadi pd ibubapa sy, sape yg nk jaga adik2 sy? Kl sy xde keje?

Tapi...nmpknya... Rezeki itu..masih blm dtg kpd sy. Sigh~ Sy prnh bc yg stp ape yg Allah wat tu adelah yg terbaik utk org tu. Sy terpaksa Redha. Mungkin ade sbb Allah xkc sy keje. Mungkin jgk sy blm cukup berusaha? Bile pk hal2 mcm ni.. jd pening n takut terpesong akidah. So, sy lbh suke let it go wif the flow. Mmgla perasaan sedey tu hadir ble salu dikurniakan kegagalan. Sedey pon..bkn leh tukar gagal tu jd berjaya kan?

Sebenarnye..sy sgt suke jd housewife. Kalu x krn hobi sy yg suke shopping ni n sy pk nk tlg keluarga sy...sy xhingin nk keje. Sy sgt suke jaga Nazeem. Wpon sgt penat. Lebih pnt dr keje tau! BUT it is the most amazing moment. Sy nk berada ngn die 24jam! Dapat tgk die mmbesar. Dr baby..kecik je... skrg wpon still baby, tp mcm da besar da. hehehe... Dr terbaring je... kayuh2 kaki..meniarap..then leh golek2... pehtu usung dada...laju! Then leh berdiri smbil pgg kusi, skang da leh berdiri xpyh pgg pape n da melangkah bbrp steps! Cume blm pndi balance badan lg kot. Usaha lg na syg.... Kalau keje..seminggu skali baru dpt mndikan anak. Yelah. Pg2 da anta umh babysitter. Ptg or mlm amik, babysitter da mndikan. Begitu gak dgn suap mkn. Amik ank dr babysitter, ank da knyg. Ade sorg kwn tu, die suh ank die salam n cium tgn sy. Anak die wat la. Sy ckp, pndinye... mcmana akak ajar? Die jwb, bkn akak ajar, babysitter die. Akak tau2 die da pndi salam n bye2. heh~ Sngnye hdp! Sy rs sgt rugi kl jd mcm akak tu ( Pndgn peribadi shj ). Itulah antara kelebihan mnjd seorg housewife.

Kalau keje, dpt gaji. Leh tlg suami n keluarga. Dpt sebuah khdpn yg lbh sempurna. Cthnye rumah sy skrg xda langsir ctk. Ade gak tingkap yg xda langsir. Kalu sy keje, dpt tlg suami bl langsir =) Bkn xmampu... tp priority lbh kpd keperluan Nazeem. Masa bersama Nazeem?? tu yg sy tgh pk... sbb tu sy rs mcm nk keje jd cikgu. Cikgu keje separuh hr. So, separuh hr lg dptla sy bersama Nazeeem. Dpt jgk suapkan mkn ptg die. Dpt jgk mndikan die wkt ptg. Dpt jgk ajar die ape2 yg ptt wktu ptg n mlm... tp... tu pon.. lm ade rezeki. Wpon KPLI da byk kali apply. DPLI pon sama. Cume dptla merasa jd guru ganti masa kat Paloh hr tu. Best sgt! Sekarang habuk pon xda! huhu~

Nyawa ibu.


Mungkin semua ni, ade hikmahnye. Sy sgt bersyukur dikurniakan seorg suami yg saaaaaangat2 baik, penyabar, penyayang, pengasih, pandai, kerek sikit2, n mcm2 lg lah. I love u abg!!!! forever!!!

Thursday, October 8, 2009

It's all about Nazeem =)

Hahaha.. xtau nak cite ape lg selain dr Nazeem sbb 100% kehidupan seharian sy adalah bersama dgn my beloved Nazeem. Byk sgt sbnanye nak cite psl baby sy nih..tp xtaula otak ni nak recall ke x. As in the last post, i've mentioned dat he has turn 10 m.o. so, let's start with his progress compare to other babies' milestones.

OB : babbling has turned to jabber and is probably starting to sound more like real words, phrases and sentences
N : nah... except for abbbhah (abah ) n dah! Are they consider as words?

OB : Able to realise he's in a new, strange place.
N : Checked! But he don't really care where he is. He's a survivor. Hehehe. Kalau die rasa nak baring kat lantai Supermarket, die akan baring mcm kat umh sndr.

OB : Start to remember more specific information, such as where his toys are in your home.
N : Entahla. Sbb dlm umh ni... die pi mai pi mai..mst jupe pnye toy box die tu. Da sah2 ade kat tpt die salu maen tu.

OB : Be able to imitate actions he's seen as long as a week before.
N : Hahaha.. dis is the funniest one. He once saw on tv peoples kissing on each other's lips n Nazeem suddenly kiss me on my lips! n he keeps doing dat to me untill now. sooo sweet... =)

OB : Wave goodbye
N : Not yet

OB : Can sit confidently and may even walk while holding onto furniture, possibly letting go momentarily and standing without support.He'll take steps when held in a walking position and may attempt to scoop up a toy while he's standing, too.
N : Checked! Sangat hebat skrg n driving me crazy since i hev to keep him on eye 24 hours!

OB : Beginning to understand many simple words and phrases
N : I don't think so since he just ignore me when I SHOUT NO! to him. Same goes when I say pls don't cry syg... he'll cry even louder! Argh...

OB : May walk while gripping your hand, and he'll hold out his arm or leg to help you dress him.
N : Yeap. Nazeem sgt suke jln2 dlm rumah n kat shopping mall smbil berpegangan tgn dgn ibu n abahnye... =) damn cute!

OB : May be able to grip a cup and drink from it independently .
N : haha.. he even don't want to hold his bottle! Mentang2 la ibu die xde keje.. die jd Tuan Besar la. Minum susu pon, mst ibu yg pggkan bottle. hehe~ It's ok durlin'... Take ur time heh..

Ok... tu je la baby milestone yg ade kat web babycenter tu. Malas la nk check out other website. Hmm.. Guess wat? Nazeem is starting to show his interest in playing with toys!! Alhamdulillah. So there's nothing wrong wif my baby. Hahaha~ Die pon da bole naek bende alah yg abh die beli tu. I still don't know wat people call dis thing. Nak kate kereta pon bukan, motor pon bukan. Hahaha~

Nazeem n bende alah.

Laju da die naek. Tapi kalu datang angin malas die, die angkat kaki ke depan n suh kite tolak. Hadoi! =)

Dari segi pertumbuhan gigi, masih lg xde perkembangan. Still 2 btg! Tp, wpon 2 btg, telah mengakibatkan terpaksa menghentikan susu badan. Hanya Allah saje yg tau perasaan sy. Sgt2 sedey! Betapa sy sgt rindu saat mem`breastfeed' Nazeem. I hev no choice. Die gigit smpi luka n infection. Ble da g kinik, n baek luke, kc die hisap, die gigit lg n luka lg... tpaksela berhentikan. Seeeeemmmuuaa benda die nak gigit! Ntahla.. mb ade die rs xselesa ngn gusi die. Bile die hsp botol, di gigit2 n ditarik2 nye puting botol tu. Haiish~ seram ja tgk. Die pon mcm xksh ja hsp botol. Wpon sy tau die rindu gak. Of coursela 3-4 hari pertama tu agak kritikal. Da la ms tu die selsema n batuk2. wah.. mental di torture gak ms tu. Rs nk gle pon ade. Mcm2 perasaan ade. Kesian, takut, geram, sedih n mcm2. Hmm.. he's doing fine! Nazeem ni jns yg xbyk cekadak. Cume aktif die laen mcm n kalau time wat perangai, hnye Tuhan ja yg tau. hehehe~ Tp, sy rs, die sgt2 ok kot berbanding baby2 laen. Dgr2 cite dr org la...

Nazeem skrg da pndi sembang2. Sgt2 sweet! Suara die yg cute tu... bersembang2 ngn sy..rs nk gumul2!!! Serious! suara die tersangatla cute nye! TAPI! kalau suara waktu die menangis.. argh.. sakitnye telinge!!! huhu~ seriously!

Memaandangkan dengkuran Mr. Hubby semakin kuat mmbuatkan hati sy xkeruan. hehe~ rs nak tdo jgk. Otak pon mcm xleh recall memory dah. See u in nxt post yg nth ble la ade peluang nk tulis. hahaha~

Abandoned III

Yeap... mmg xda mase lsg nk lepak2 dpn lappie memikirkan idea utk blogging since Nazeem da besar! Besar ke? hehehe.. I prefer to take a nap rather than `playing' around while Nazeem was sleeping. Phew~ He was turn 10 months old last 5th Oct. Whhoooaaa.......I madly wish for a maid to help me with Nazeem. huhu~ Ape nk wat, we can't afford one. May b one day. Hmm... So, nak cite tentang Nazeem la. Apa lg kan? hehehe~ see u in nxt post ;)

Thursday, October 1, 2009

Nazeem's 1st Hari Raya celebration.

Hari ni baru ada masa nk update blog ni. Da 12 Syawal. Hmm.. Masa raya, Nazeem demam + selsema + batuk. Sampai sekarang pon xbaek lg selsema n batuknye. Hadoi... spjg demam ni la perangai die paaaaling teruk... kdg2 mcm hilang sabar jgkla... huhu~ tp, nk wat cane kan..die xsehat...kene la layan jgk.

Tahun ni, Alhamdulillah, kami dapat beraya bertiga... Sgt best! erm..kitorg blk ke Kg. Gajah (hubby's side) hr Jumaat (18.9.09) da mlm br smpi..kitorg bebuke kat Teluk Intan. Mkn mee grg ja! sumer nasi n lauk pauk da abis. hehehe~ Malam tu, Nazeem pon try la bj melayu die. Nenek yg jahit. Handsomenye anak ibu!

Fitting baju =)



Esoknye, Sabtu (20.9.09) Hari Raya Aidilfitri. Yg xbestnya, thn ni xsempat nak begambar sekeluarga ramai2. Side sy pon xsempat, side Hubby pon same :( Kunun plan nk amik gambar side hubby sblm g smyg ry, tp semua org pon terhegeh2 bersiap, so xsempatla. Peh smyg ry nk terus blk kg kat sg. lampam. My side! Umh Tok sy n oyang Nazeem! Rupenye.. Ms kitorg smpi Sg. Lampam, photography session kat sana pon da terlepas jgk. Haish! jeles btol la... Ni je yg sempat kitorg amik. Ruginya~

Nazeem org 1st yg mandi n besiap pg tu.


My life


Us!

Owh, ms kat Kg. Gjh, ade cousin Nazeem, namenye Aqilah Dzulaikha. Nazeem ni kan, asyik kawan ngn ibu die je. Ibu Nazeem xkeje. Aqilah lak parents keje. So, dok kat umh babysitter ngn kwn2 laen. So, budak yg salu bergaul n budak yg dok ngn ibu je mstla sgt laen perangainye kan. As always, Nazeem ni jns friendly. Maklumla.. asyik tgk muka ibu je, bosan la jgk.. salu kalu die nmpk bdk2 kecik, mst die happy. Samala bila die nmpk Aqilah. Ble sampai ja Kg. Gjh, jupe Aqilah, Nazeem sgt excited. Tergedik2 die nk g kat Aqilah. Aqilah pon sama. Tp, ble dorg face to face ja, Aqilah terus menjerit sekuat hati kat muka Nazeem. Ape lg... meraungla baby manje sy tu. huhu~ Then, peh benti nangis, dorg nak maen, tp, si Aqilah dgn pantasnye cube mengorek kedua2 bj mata Nazeem... hadoi.. Nazeem nangis lg... start dr tu.. die asyik wat perangai spjg hari raya n sambung la ngn selsema+demam+batuk tu. Huish.. hari ry hr tu cuaca pon pnskan... Kami lak melakukan aktiviti kunjung mengunjung seperti biasa. My 'putera lilin' tu mmg xtahan pns. Meragam ja stp ms. Nasib baekla byk pakcik2 Nazeem yg rajin melayan. Masa beraya kat 1st house, Nazeem muntah ms mkn kek. hehe~ abisla bj ry melayu die tu. So tukarla kepada bj ry singlet! huhu~ xikut theme lsg la Nazeem ni.

yg digeruni oleh Nazeem ;)

Raya ke-2 lak, beraya blk ngn sebelah hubby. Beraya mcm biase la. Mcm raya petama. Mkn2, sembang2...

Raya ke-3 lak, g Perlis. Sbb my cousin kak long bertunang. Best! dpt jln2. Lama x g belah2 sana. xsempat nk singgah UUM. hehehe~


Congratulations kak long n jiman. cpt2 kawen k!

us at kak long's

Do u guys notice dat i haven't change my tudung? hahaha... Actually, i do hev several pieces tudung raya but i just LOVE, LOVE, LOVE dis tudung so much. I bought it at Ariani. hehe~ suke ati aku la xnk tukar tudung~ ;p

hmm.. smpi sini dl.. ade mase tulis lg.. xlarat nk pk nk tulis ape sbb otak da berkarat sbb da lama xdigunakan. huhu~