Wednesday, January 6, 2010

1thn 1bulan (13bulan)

Tajuk mcm nak belajar math pulak kan. Pdhl nk ckp Nazeem hr ni da 13bulan. hmm... Bykla perkembangan die da terutama communication skill die. hehe~ Sy da bole fhm sikit2 ape yg die nak cuba sampaikan kat sy.. It's might be hard for him since sy ni lampi sikit. Nasib Nazeem la dpt mak mcm ibu Nazeem ni. hehe~ Cara die communicate skang byk point2 je la. Die nk minum, die tunjuk botol. Die nak sst, die tunjukla sst tu. Die pon da pndi ckp btol! btol! btol! ala upin & ipin. Of course la lsg xde bnyi lsg perkataan tu but the intonasi tu ade n sy fhm la. Ironinye...hehe~ die fhm sy ckp ape. Sy tnye Nazeem nk tgk cite ape? die akan reply bnyi btol!3x tu la. Die pon fhm ble sy tnye Nazeem nk g mana? die akan point kat mana die nk pegi.
Nazeem pon da pndi pgg pen. Nak menulis. Nak bc buku. Masalahnye, ble kc buku budak2 yg kulit keras tu (utk elakkan die koyak), die xnak! Die ggt2, then campak. Kalau nmpk magazine Ibu die, sibuk je nak belek2 n baca2 kunun. Newspaper ape tah lg. Sure akan msk perut sikit kertas newspaper tu. Kalau jupe pen pon die da pandai nk conteng2. Kalau kc kertas utk die tulis, end up ngan die akan mkn kertas tu. Kat umh ni ade 1 white board utk tulis note bende2 yg penting. Tergantung kat dinding. Die suke sgt nk tulis kat board tu. Pnh la kc die try, mule2 mmgla kat white board, pastu trs ke dinding. Melihat mcm die berminat nk menulis, Mr. Hubby pon beli la tpt conteng2 utk kanak2 tu. Sy pon xtau nama bende tu ape. Die xbape nak excited conteng kat bende alah tu. Knp la Nazeem xminat ngn bende yg sepatutnye die minat?



Ni la bende alah yg sy xtau namanye n inilah juga tulisan tgn die yg pertama =) cantik x?
Plg xdpt sy terima, kalau mandi, die lebih suke main ngn cebok dr maen ngn itik. 3ekor itik sy belikan. xhinginnye die main.

Ade bc kat blog mama zahra, die ajar anak die boh coins dlm tabung, so sy pon rs mcm nk wat jgk. hehe~ Kuarkanla tabung bangunan haji Nazeem tu dgn excitednye. Cilok coins dr tabung Mr.Hubby dlm segenggam trs g bersila dpn Nazeem. Sy pon tunjukla cara2 nk mskkan coins tu dlm tabung. Sy mskkan, die senyum. Sy pon mskkan lg, die ketawa. Then sy pon bg la 1 coin suh die mskkan. Die trs mskkan coin tu dlm mulut die. Sy, pgg tgn die. Pgg tgn die yg ade coin tu then mskkan coin dlm tabung tu. Die senyum lg kegirangan. Sy pon bg lg coin kat die, die mskkan lg dlm mulut die. xde tanda2 die nk mskkan coin tu dlm tabung. huhu~ sy give up! Then sy pon blah. G simpan balik baki coins td dlm tabung Mr. Hubby. Ms g simpan coins tu dlm bilik, dgr kat dpn mcm ade org bertukang. Tidak syak lg, Nazeem sdg menghentak2 tabung bgnn haji tu ke lantai. Da patah sebelah kaki tabung tu. Sy pon sbnanye da lama beli kat Nazeem shape sorter tu. Sampai skrg die xnk maen bende tu dgn cara yg btol. Die maen dgn membaling shape2 tu ke bwh kerusi..ke bwh almari dan seluruh rumah la. Ni pon sy give up gak ajar die. Hehe~ I know I shouldn't give up. Nnt2 sy ajar lg.



Nazeem baling semuanye termasuk bakul2nye




Hr ni rsnye da 3hr kot Nazeem xlalu minum susu. Hr ni plg kronik. Die xnak lsg. Kc mkn pon die muntahkan blk. Akibatnye hr ni die krg aktif n krg mengada2. Sounds good huh? Not for me kot. Huhu~ yelah..wpon syok die xngada2..tp, jd xsonok pulak sbb da biase die ngada2 n buli sy. RISAU sgt. Xmkn...Xminum susu... Mb sbb byk kahak kot. xpon..ade ulcer ke dlm mulut die. xdpt check mulut die. Mana la die nk dok diam2 kc kte tgk dlm mulut die.Ribena die nk minum jgk, tp, xbykla. Bygkan sebelum ni susu die 1.7kg utk seminggu je. Ni, lsg xnk minum dah. Mcmana sy xsedih. Sy harap sgt die cpt sembuh.
xtau dah nk tulis ape lg. Kang kl teringat, sy tulis lg. =)

No comments:

Post a Comment