Sunday, October 11, 2009

Housewife

For me, being a housewife is awesome! IF married to a millionaire =) Semua kwn2 ckp, Untung dpt jadi housewife. Dapat jaga ank sndr. Semua kwn2 rs nk jd housewife. Knp dorg xbenti je keje n jd housewife? Dr situ da nmpk yg kata2 tu hnyela nk sedapkan hati saya..nak jaga hati saya spy xterus2 sakit. TQ frens... I Love u guys!

Ade jgk yg ckp xserupa bikin. Bile sy mengeluh tntg being a housewife. Die (housewife jgk) kalut dok kata sy ni pandang rendah dekat title housewife. Die ckp husband die xkc keje n pelik sbb hsbnd sy kc sy keje. Mcmla hsbnd ko tu bgs sgt! Kununnya die sgt gembira jd housewife n sgtla suke jaga ank die. Mcm nk kata sy ni xbgs sbb nk keje. Ble keje xleh jaga ank sndr. TP, knp kau dok umh tu ko wat keje kat umh cari duet??? Nape ko xdok ja umh belek ja ank ko tu? mkn n tdo ja mcm aku ni!!! Poyo la kau!

Ble sy ckp sy nk keje.. xnk jd housewife.. bknlah bermaksud sy xsuke jaga anak n suami n bknla jgk sy ni menghine title housewife. Sy nk keje spy dpt gaji. Dapat tambah pendapatan isirumah keluarga sy spy kehidupan kami lebih2 sempurna. Bukan jgk sy xbersyukur dgn nikmat yg ada skrg. Sesungguhnye Allah da kurniakan sebuah kehidupan yg amat sempurna kepada sy. Salah ke kalau kite nak menjadikan ia LEBIH sempurna? Salah ke kalau sy nak mmbntu suami ringankan beban die dgn mengurangkan elaun joli katak yg diberikan kpd sy? Salah ke sy bekerja utk nk dptkan duet utk diberi siiikit kpd ibubapa sy sbg mmbalas jasa dorg kat sy (wpon smpi mati pon xkan terbalas jasa dorg tu). Sy jgk ingin bekerja utk blnje adik2 kalu dorg minta. Sbg ank plg tua, ape2 terjadi pd ibubapa sy, sape yg nk jaga adik2 sy? Kl sy xde keje?

Tapi...nmpknya... Rezeki itu..masih blm dtg kpd sy. Sigh~ Sy prnh bc yg stp ape yg Allah wat tu adelah yg terbaik utk org tu. Sy terpaksa Redha. Mungkin ade sbb Allah xkc sy keje. Mungkin jgk sy blm cukup berusaha? Bile pk hal2 mcm ni.. jd pening n takut terpesong akidah. So, sy lbh suke let it go wif the flow. Mmgla perasaan sedey tu hadir ble salu dikurniakan kegagalan. Sedey pon..bkn leh tukar gagal tu jd berjaya kan?

Sebenarnye..sy sgt suke jd housewife. Kalu x krn hobi sy yg suke shopping ni n sy pk nk tlg keluarga sy...sy xhingin nk keje. Sy sgt suke jaga Nazeem. Wpon sgt penat. Lebih pnt dr keje tau! BUT it is the most amazing moment. Sy nk berada ngn die 24jam! Dapat tgk die mmbesar. Dr baby..kecik je... skrg wpon still baby, tp mcm da besar da. hehehe... Dr terbaring je... kayuh2 kaki..meniarap..then leh golek2... pehtu usung dada...laju! Then leh berdiri smbil pgg kusi, skang da leh berdiri xpyh pgg pape n da melangkah bbrp steps! Cume blm pndi balance badan lg kot. Usaha lg na syg.... Kalau keje..seminggu skali baru dpt mndikan anak. Yelah. Pg2 da anta umh babysitter. Ptg or mlm amik, babysitter da mndikan. Begitu gak dgn suap mkn. Amik ank dr babysitter, ank da knyg. Ade sorg kwn tu, die suh ank die salam n cium tgn sy. Anak die wat la. Sy ckp, pndinye... mcmana akak ajar? Die jwb, bkn akak ajar, babysitter die. Akak tau2 die da pndi salam n bye2. heh~ Sngnye hdp! Sy rs sgt rugi kl jd mcm akak tu ( Pndgn peribadi shj ). Itulah antara kelebihan mnjd seorg housewife.

Kalau keje, dpt gaji. Leh tlg suami n keluarga. Dpt sebuah khdpn yg lbh sempurna. Cthnye rumah sy skrg xda langsir ctk. Ade gak tingkap yg xda langsir. Kalu sy keje, dpt tlg suami bl langsir =) Bkn xmampu... tp priority lbh kpd keperluan Nazeem. Masa bersama Nazeem?? tu yg sy tgh pk... sbb tu sy rs mcm nk keje jd cikgu. Cikgu keje separuh hr. So, separuh hr lg dptla sy bersama Nazeeem. Dpt jgk suapkan mkn ptg die. Dpt jgk mndikan die wkt ptg. Dpt jgk ajar die ape2 yg ptt wktu ptg n mlm... tp... tu pon.. lm ade rezeki. Wpon KPLI da byk kali apply. DPLI pon sama. Cume dptla merasa jd guru ganti masa kat Paloh hr tu. Best sgt! Sekarang habuk pon xda! huhu~

Nyawa ibu.


Mungkin semua ni, ade hikmahnye. Sy sgt bersyukur dikurniakan seorg suami yg saaaaaangat2 baik, penyabar, penyayang, pengasih, pandai, kerek sikit2, n mcm2 lg lah. I love u abg!!!! forever!!!

2 comments:

  1. hmmm, relax 1st kak. blom ade rezeki kot..
    as u said, ade hikmahnye kan.. :)
    gud luck kakak! :D

    ReplyDelete
  2. Thanks! saje je ckp xde rezeki. nk sdpkan ati. hahaha.

    ReplyDelete